2019 bütçesi yolda! İşte ayrıntılar

2019 bütçesi yolda! İşte ayrıntılar

Araçtan binaya kadar her kalemde harcamaların azaltılacağı 2019 bütçesine 60 milyar liralık tasarruf planı damga vuracak. Sadece savunmada harcamadan kaçınılmayacak...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın geniş kapsamlı tasarruf tedbirlerinin yer aldığı Yeni Ekonomik Programı açıklamasından sonra gözler 2019 bütçesine çevrildi. Anayasaya göre 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması gereken yeni bütçeye tasarruf adımlarının damga vurması bekleniyor. Bütçede yeni yatırım harcamaları, personel alımları ve kamuda taşıt giderleri tasarruf tedbirleri çerçevesinde azaltılacak.

2018 yılı sonuna kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tüm bakanlıklara verilen tasarruf hedeflerinin yeni bütçe sonrasında da verilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin ilk bütçesi, yeni kurulan Strateji ve Bütçe Başkanlığının teşkilatlanması tamamlanamadığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıyor.

Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan 60 milyar liralık tasarruf tedbirleri 2019 bütçesinde kendini gösterecek. Suriye ve Irak'taki terör örgütlerine yönelik operasyonların gelecek dönemde de devam edeceği sinyallerinin verilmesi sonrası savunma bütçesine ayrılan payda herhangi bir azalış beklenmiyor.

17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulacak 2019 bütçesi ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Yeni dönemin Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerine Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ın katılması bekleniyor.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yer alan maddede kamu idarelerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Bütçe Hazırlama Rehberi'nde yer alan esaslar çerçevesinde, bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlayarak, yetkilileri tarafından imzalanmış şekilde Eylül ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına göndermesi gerektiği biliniyor.

Anayasada bütçe kanun teklifinin mali yılbaşından en az 75 gün önce Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye sunulması gerekiyor. Anayasa değişikliği ile bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması hâlinde, geçici bütçe kanunu çıkarılması gerekiyor.

Geçici bütçe ödenekleri, bir önceki yıl bütçe başlangıç ödeneklerinin belirli bir oranı esas alınarak belirlenecek. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda ise yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler