60 milyonluk proje bölgeye nefes olacak!

60 milyonluk proje bölgeye nefes olacak!

60 milyon liraya yapılan ve 2020 yılının 11’nci ayında hizmete girmesi öngörülen Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi bölgeye nefes olacak.

KARS HAKİMİYET

8 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen törenle temeli atılan Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi geçtiğimiz yıl yüklenici firmanın işi sürdürememesi nedeniyle iş tasfiyeye gitti. Adalet Bakanlığı tarafından Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi’nin ikmal ihalesi geçtiğimiz gün muhammen bedeli 15 milyon lirayla yapıldı. İlgili firmanın sözleşmeyi imzalamasıyla Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi kaldığı yerden yapımına devam ediyor.

65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nazif Yücel, Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, İl Emniyet Müdürü Yauz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Hidayet Arıkan ve protokol üyeleri Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi’ni inceleyerek yüklenici firmadan yetkilisinden bilgi aldı.

İncelemeler sonrası gazetecilere açıklama yapan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Kars için çok önemli olan ve Kars’ta yapmayı baştan beri arzu ettiğimiz, planladığımız hayvancılığın en son aşaması olan Kesimhane ve buranın besihanesiyle birlikte birkaç yıl önce Adalet Bakanlığının iş atölyeleri üzerinden yapımına karar verildi. Geçen yıl bitmesi gereken ancak ilgili firma ile bazı sıkıntılar yaşandıktan sonra kısa bir süre fesih süreci geçirildi. Daha sonra yeniden ihalesi gerçekleştirildi ve yeni bir yüklenici firma üstlendi. Kars’taki bu besihane ve kesimhane inşallah bu yılın sonuna kalmadan hizmet vermeye başlayacak. Bizim için çok önemli, çünkü biliyorsunuz Kars’ta hayvancılığın zahmetli tarafı yapılır. Yani bir buzağı alınır, büyütülür ve besi yapılamadan, en karlı kısmı Kars’ta halledilemeden başka illere satılırdı. Bununla beraber hem üretimiz, köylü kar edemezdi hem de özellikle kıtlık senelerde satmak zorunda kalırdı. Sattığı adamında ticari ahlakına çok bakma lüksü yoktu, çünkü satması lazımdı. O çoğu yıllarda da Kars’ta ciddi dolandırıcılıklar olurdu, Kars’ın hayvanını alırlardı ancak paraları ödemezlerdi. Besiciliğin Kars’ta yapılıyor hale gelmesi lazımdı, kesimhane Kars’ta olacak. Kesim için acaba Hatay’a mı götürsek, Ankara’ya mı götürsek, başka illere mi götürsek? korkumuz olmayacak.” dedi.

Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi’nin sadece Kars için olmayacağını da anımsatan Kılıç, Kars’ın yanı sıra Ardahan, Iğdır ve sıkıştığı zaman da Ağrı için kurtuluş alanı olacağını söyledi.

Kılıç ayrıca, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin uygulama alanının olmadığını Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi’nin hayata geçirildiğinde Veteriner Fakültesinin aynı zamanda uygulama alanı olacağını, aynı zamanda köylülere burada eğitim vererek besiciliğin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak anlatacaklarını da sözlerine ekledi.

65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise tarım ve hayvancılık şehrinde bu kadar baraj, bu kadar sulanabilir arazinin sulu hale gelmesiyle hayvancılığın tarımla birlikte geliştiğini ifade ederek, “Dolayısıyla kesimhane bunun olmazsa olmazı idi. Ne yazık ki bir önceki yüklenici firmanın işi sürdürememesi nedeniyle iş tasfiyeye gitti. İstediğimiz bir şey değildi ama kanunu bir şey olması nedeniyle yapacak bir şey yok. Şimdi işin ikinci kısmı ikmal ihalesi yapıldı, yüklenicimiz başladı, KDV’si ile birlikte yaklaşık 15 milyon liraya ihalesi gerçekleştirildi. İnşallah donanımıyla, teçhizatıyla birlikte en geç 2020 yılının 11’nci ayında hizmet verebilir hale gelecek. Bunu ziyadesiyle önemsiyoruz. Bu Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Modern Besi Çiftliği ve Kesimhane Projesi’nin toplam maliyeti 60 milyon lira. Bu proje inşallah bittiğinde hemşerilerimiz beslediği hayvanları herhangi bir yere götürmeden direk kesimhaneye getirebilecek ve en geç 3 gün içinde parasını alabilecek hale gelecek. O yüzden şimdiden hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.

Kars’ın her alanda kabuğunu kırdığını, her alanda çok büyük gelişmeleri gösterdiğini kaydeden Kars Valisi Türker Öksüz de, “Tarımda, turizmde, hayvancılıkta, dünkü törende gördüğünüz gibi tarımsal sulama boyutunda da çok önemli atılımlar içerisindeyiz. Bunlar rutin yatırımlar değil, bunlar bölgenin kaderini değiştirebilecek ölçekte ve nitelikte yatırımlar. Bu şehir bir yandan turizm, bir yandan da tarım ve hayvancılığa dayanan bir il. Dolayısıyla hayvancılığı geliştirmemiz lazım. Bizim küçükbaş ve büyükbaş toplam 1 milyon 100 bin hayvan varlığımız var ve yıllık 200 bin civarında canlı hayvan ticaretine konu olan bir şehir de yaşıyoruz. Burası Türkiye’nin hayvancılıkta gözbebeği olan bir şehir, onun için bu tesis çok anlamlı ve değerli. Bölgemizdeki çiftçilerimize, hayvancılık yapan vatandaşlarımıza da çok büyük bir nefes olacak, onların ürünlerinin kıymetiyle değerlendirilip bir entegre tesisinden yöreye ekonomik anlamda çok büyük destek sağlayacak.” diye konuştu.

Proje, 630 dönüm arazi üzerine gerçekleştirilecek olup toplam proje alanı 24.310,00 metrekare kapalı alan 67.185,00 metrekare yeşil alandan oluşacak. Bu tesiste 1 veteriner hekim, 1 ziraat teknisyeni, 1 gıda mühendisi,1 hayvan sağlığı teknisyeni 10 atölye şefi ve 70 hükümlü istihdam edecek.

60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(1).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(2).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(3).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(4).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(5).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(6).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(7).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(8).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(9).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(10).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(11).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(12).jpg60-milyonluk-proje-bolgeye-nefes-olacak!-(13).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler