Ani “Ölen Yeri’ne servis yok mu?

Ani “Ölen Yeri’ne servis yok mu?

Kars’a kadar gelip de dünya mirası Ani Ören Yeri’ne; daha doğrusu “Ani Ölen Yeri’ne gitmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler, servis olmadığı için ulaşım sağlayamıyor.

Tacettin DURMUŞ

Pandemi sürecine kadar Kars İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen servisler iptal edildikten sonra yeniden ulaşım sağlamaması tepki toplamaya başladı. İlimize gelen ziyaretçilerin ilk sorduğu soru  “Ani’ye servis yok mu?” Oluyor.

Şehre gelen fakat arabası olamayan ziyaretçiler il merkezine 42 kilometre uzaklıkta Ermenistan’a sıfır noktada bulunan Ani Ören Yeri’ne uğramadan geri dönmek zorunda kalıyor. Ani’ye gitmek için araç kiralamak veya taksi ile gitmekte zorlanan yerli ve yabancı ziyaretçiler, duruma anlam veremiyor.

Pandemi öncesine kadar İl Özel İdaresi Ani’ye uygun fiyatla öğrenciye 10 lira, sivil vatandaşlara 14 lira ücretle her gün iki sefer düzenliyordu. Mevsim şarlarına göre kalkış ve dönüş saatleri değişen servislerden aracı olmayan yerel halk ta faydalanarak gidip geliyordu. Bilindiği gibi servisler kentin en merkezi noktası olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı önünden kalkıyordu.

Öte yandan Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde 16. sırada yerini alana Ani Ören Yeri için halen ‘Ani Harabeleri’ ifadesi kullanılmaya devam ediyor. Henüz adını dahi koyamadığımız bir kesimin işine geldiği şekilde ‘Anı’, bir kesimin de ‘Ani’ dediği Ani Ören Yeri için en doğdu isim, aslında sahip çıkmadığımız ve gün yüzüne çıkarmadığımız için en doğrusu ‘Ani Ölen Yeri’ demek en doğru ifade olsa gerek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler