Aras Nehri boyundaki sulama kanalları kurudu

Aras Nehri boyundaki sulama kanalları kurudu

Son zamanlarda üzerine kurulmakta olan ve su tutmaya başlayan Karakurt Barajı ile sık sık gündeme gelen Aras Nehri’nin her iki yakasındaki sulama kanalları kurumaya başladı.

KARS HAKİMİYET

Yaz boyunca nehir suyu ile beslenen kanalarda su akışının durması nedeniyle ekinlerini sulayamayan yöre halkı çaresizlik yaşıyor. Karakurt Barajının su tutması ve kuraklık nedeniyle Aras Nehri’nde su akışının durduğunu ileri süren yöre halkı, yetkililerin duruma el koyması gerektiğini dile getiriyor. 

Digor’un Aşağıbaşköy, Tuzluca'nın Çıyrıklı ve Ağabey köyleri, Kağızman'ın Donandı köyü ile birlikte nehrin her iki yakasındaki kanallar su alamayınca, tarla, çayır, yem bitkisi ve meyve ağaçları ekimi yapan vatandaşlar endişe içerisinde dert yanıyor.

Tarla sahipleri, Aras Nehri üzerinde toplum yararı ve ekolojik dengeler gözetilmeksizin yapılan barajları işleten firmaların keyfi biçimde suyu tutmaları sonucunda bu tür sorunların ortaya çıktığı ileri sürüyor. Binlerce dönüm arazi ile on binlerce ağacın susuz bırakılarak bölgedeki çiftçilerin temel geçim kaynakların ellerinden alınarak hem insanımızın, hem bölgemizin, hem de devletimizin kalkınmasına engel olunduğunu da ileri süren vatandaşlar, değerli devlet büyüklerimizin ve bürokratlarımızın bir an önce bu sorununa el atarak sorunun çözümü konusunda destek beklediklerini de dile getirdiler. 

Öte yandan Bingöl ve Erzurum dağlarından doğan 548 kilometre ülkemizin komşu ülkelerle sınırlarını çizdikten sonra Hazar Denizi’ne dökülen Aras Nehri de geçtiği güzergaha yüzlerce köy ve yerleşim alanına hayat veriyor. Kurak yaz aylarında su seviyesi düşen Aras, Temmuz ve Ağustos sıcaklarıyla birlikte küçük bir ırmağa dönebiliyor. Koca nehir Erzurum, Kars, Iğdır ovalarıyla birlikte Ermenistan, Azerbaycan ve İran’a da hayat veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler