Aras Nehri geçit vermeyince!

Aras Nehri geçit vermeyince!

Kars’ın Digor ilçesine bağlı Aşağıbaşköy köyüne, kaynağı Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan içme suyu, Aras Nehri üzerinden asma hattı ile aktarılıyor.

KARS HAKİMİYET

Yıllar önce Aras Nehrinin altından borularla köye aktarılan içme suyu hattı sık sık taşkınlar ve selle kopunca, ilçe özel idare ekipleri çareyi asma hatla su aktarmakta bulmuş. Bahar aylarında hırçınlaşan Aras Nehri geçit vermeyince, Tuzluca tarafında bulunun dağdaki kaynaktan çıkan su, Boğaz Köprüsünü andıran bir yöntemle her iki yakaya kurulan direkler arasına çelik halatlara sabitlenen boru ile Digor tarafına aktarılıyor. Böylelikle Tuzluca tarafında kaynaktan çıkan su her iki yakada kilometrelerce yol kat edip Aras Nehri’ni 150 metrelik asma hat ile aştıktan sonra Aşağıbaşköy'e ulaşıyor. Aynı sistemle Aşağı Çıyrıklı Köyüne de içme suyu sağlanıyor.

Köyün sakinlerinden Ersin Aydın, köylerine içme suyu sağlayan hattın yıllar önce Aras Nehri içerinden geçtiğini fakat sel baskınları ve taşkınlar nedeniyle ara sıra koptuğunu söyledi. Digor Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin çareyi, asma hat ile suyu köylerine aktardığını belirten Ersin Aydın, köyde ara sıra su kesintilerinin yaşandığını söyledi. Yaklaşık 15 yıl önce hattın yapıldığını da belirten Aydın, su hattının gözden geçirilerek onarılması gerektiğine de dikkat çekti.

Köy Muhtarı Ekrem Aydın da, Digor Kaymakamlığının durumdan haberdar olduğunu, önümüzdeki günlerde keşif yapılacağını söyledi. Muhtar Aydın, Digor Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin tüm köyler ile birlikte Aşağıbaşkoy’ün sorunları ile de yakından ilgilendiğini dile getirdi.

ARAS NEHRİ KOMŞU ÜLKELER İLE SINIRLARI ÇİZİYOR

Öte yandan Bingöl Dağları’nın Erzurum il sınırları içinde kalan kuzey yamaçlarından doğan Aras Nehri;  Tekman Yaylası'nın bütün sularını toplayan ırmak, Sakaltutan Dağları'nın doğusundaki havza içerisinde kuzey yönünde akar. Sakaltutan Dağları ile Topçu Dağı arasında kalan, derin ve sarp Mescitli Boğazı'nı geçtikten sonra Pasinler Ovası'na iner. Burada Yukarı Pasin Havzası'nın sularını toplayarak gelen Hasankale (Pasinler) Çayı'nı alır ve kuzeydoğu yönünde akarak il sınırları dışına çıkar.

Erzurum-Kars platosunun güneyindeki çöküntü alanlarında akarak Aşağı Başköyden de geçerek aynı zamanda Kars – Iğdır sınırını da oluşturduktan sonra Ermenistan sınırına ulaşır. Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-İran sınırının bir bölümü oluşturduktan sonra Azerbaycan'da Kura Nehri'ne dökülür. 1072 km uzunluğunda, 102 bin km2 havza alanına sahip nehir Kafkaslar’ın en büyük nehirlerinden biridir. Nehrin 548 km'si Türkiye sınırları içerisindedir.

Aras Nehri'nin rejimi oldukça düzensizdir. Ocak ayında 42.2 m3/sn kadar olan debisi, Şubat ve Mart aylarında çok yavaş yükselmektedir. Gerek karların erimesi, gerekse ilkbahar yağışları nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında en yüksek su akışına ulaşmaktadır. Haziran ayından itibaren yağışların azalmasıyla sürekli bir düşüşe geçen nehrin debisi, Eylül ayında en düşük değerleri görür. Daha sonra sonbahar yağışlarının etkisiyle, Ekim ayı içerisinde yavaş bir artış göstermekte, Kasım ve Aralık aylarında ise yaklaşık olarak aynı seviyede kalmaktadır.

aras-nehri-gecit-vermeyince!-(1).jpgaras-nehri-gecit-vermeyince!-(2).jpgaras-nehri-gecit-vermeyince!-(4).jpgaras-nehri-gecit-vermeyince!-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler