Arıcılar Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı uyarıldı

Arıcılar Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı uyarıldı

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ve bal üretimi ile de tanınan Kars’ta faaliyet gösteren arıcılar, Amerikan yavru çürüklüğü hastalığına karşı neler yapması gerektiği konusunda uyarıldı. 

www.karstanhavadis.com

Başta hayvan sağlığını korumak üzere oluşturulan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.

İlgili kurum temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunda alınan kararla, ilimizde faaliyet gösteren arıcıların, 21.12.2011 tarih ve 28149 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Bal Arılarının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği hükümlerine titizlikle uyulması gerektiği vurgulandı.

Alınan kararda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi: “Hastalığın seyri ve dağılımının tespiti için sevk işlemleri veya destekleme kontrolleri esnasında kovanlar kontrol edilerek hastalık yönünden muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Nakledilebilir Süngerimsi Beyin Hastalıklarına (BSE, FSE, SCRAPTE) karşı önlemler alınmalıdır. Hastalık şüphesi ve bildirimi, resmi teyit durumunda yapılacak uygulamalar ile TSE’nin izlenmesi ve bunun gibi hususlarla ilgili “Nakledilebilir Süngerimsi Beyin Hastalıklarına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği” hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Sinirsel semptomla seyreden hastalık belirtileri gösteren tüm hasta kediler sinirsel semptomla seyreden hastalıklar yanında FSE yönünden de incelemeye alınması önem arz ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler