Asri Hamam, sel ve taşkın riski altında restore ediliyor

Asri Hamam, sel ve taşkın riski altında restore ediliyor

Kars’ta asıl adı ‘Asri Hamam’ olan, fakat ‘Mazlumağa Hamamı’ adıyla restore edilmekte olan 156 yıllık tarihi hamam, olası taşkın ve sel riski altında.

KARS HAVADİS

Kars Çayına sıfır noktada 1863 yılında inşa edilen ve Tarihi Dokunun Korunması Projesi kapsamında restore edilen Asri Hamamın önüne, halk arasında ‘sel kesen’ diğer adıyla ‘dalga kıran’ yapılmadığı için olası sel ve taşkın nedeniyle büyük zarar göreceği ileri sürülüyor.

Hatırlanacağı gibi 2005 yılında özellikle Allah’u Ekber dağlarında olmak üzere Kars ve çevresinde ilkbaharın erken gelmesi nedeniyle büyük sel ve taşkın yaşanmıştı. Kışın erken sona ermesi ve hava sıcaklıklarının Nisan ayının başında mevsim normallerinin oldukça üzerinde ısınması nedeniyle eriyen kar surları Kars Çayına karışmıştı. Kars Çayında biriken kar suları, şehri de etkisi altına alarak çay üzerinde bulunan tüm köprüler dahil her yer sular altında kamıştı. Eriyen kar suları sele ve taşkına dönüşerek, restorasyonu devam eden Asri Hamamın bitişiğinde bulunan tarihi taş köprünün de neredeyse üzerine çıkmıştı. Hali hazırda restorasyonu devam eden Asri Hamamın öncelikle yeniden yapılan ahşap balkonunun ise Kars Çayının akış yönünde ve seviyesinin köprüden bile oldukça düşük çay seviyesinde olduğuna dikkat çeken Karslılar endişelerini dile getiriyor. Olası sel ve taşkın sonrasında tarihi hamamın risk altında olması nedeniyle, hamam önünde sel kesen yada diğer adıyla dalga kıran yapılması gerekiyor. Yine bilindiği gibi Kars Çayı üzerindeki tarihi köprülerin tamamının kaideleri ve gözleri de sel ve taşkın riski düşünülerek sel kesecek şekilde inşa edilmiştir. Öte yandan Kars Çayının şehir içerisinden geçen onlarca yerinde sel kesenlerin olduğu görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler