Ayhan Bilgen Kars’tan ülke ekonomisine değindi

Ayhan Bilgen Kars’tan ülke ekonomisine değindi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars’ta ülke ekonomisiyle ilgili açıklamada bulundu.

Volkan KARABAĞ

Özel bir işyerinin açılışına katılan HDP Grup Başkanvekili Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, gazetemize yaptığı açıklamasında, Kars’ta bir işyerinin açılmasının sevindirici olduğunu ancak Türkiye ekonomisinin ne yazık ki son derece riskli bir yere doğru sürüklendiğini söyledi.

“Özel olarak da bundan en çok küçük esnaf etkileniyor, tüketici etkileniyor.” İfadesini kullanan Bilgen, “Özellikle fiyatlarla ilgili polemiğin son derece yanlış yürütüldüğü düşüncesindeyiz. Elbette ki iki şeyi birden gözetmek zorundayız hem tüketici haklarını, tüketicinin mağdur edilmemesini hem de üreticinin bir şekilde hayatını sürdürmesini birlikte düşünmek zorundayız. Burada bütün faturayı sanki küçük esnaf sorumsuz davranıyormuş ve herkes stokçuluk yapıyormuş gibi bir algı oluşturmak doğru bir yaklaşım değil. Siyaset kurumu girdi maliyetlerini düşürürse, ekonomiyi böyle yürütmeyi başarırsa elbette ki aracılar, komisyoncular da aşırı kar ve stokçuluk yapmazlarsa hem küçük esnaf ayakta kalmayı başarır, krizden en az zarar görerek hayatını devam ettirir hem de mümkün olan en ucuza ürün elde etmeyi başarır. Dolayısıyla ekonomik sistemden kaynaklı sorunların faturasını üreticiye kesmek ve üretici ile tüketiciyi karşı karşıya getirmek ya da esnaf ile tüketiciyi yani siyasi ahlakla bağdaşmayacak bir davranıştır. Burada peşinen sanki herkes öyleymiş gibi davranmakta böyle bir yaklaşımı ortaya koymakta krizin iyi yönetilmesi değil tam tersine krizin daha büyük toplumsal gerilime dönüşmesine hizmet eder. Bu konuda da siyasetçilerin daha sorumlu davranması gerekir. Özellikle girdi maliyetlerindeki artış Türkiye ekonomisinin en büyük sebebidir ve bunların büyük kısmı tekel pozisyonundaki elektrik gibi, gaz gibi alanlardır ve siyasi iradenin doğrudan dahili vardır. Mazot gibisi, elektrik, doğalgaz girdisi ile ilgili bir adım atmayan, atamayan siyasi iktidarın bunu küçük esnafa kesmesi, tüketiciye kesmesi kabul edilemez bir durum.” şeklinde konuştu. 

Kars’ta kaşarın ve balın da tanıtımının iyi yapılmadığını kaydeden Bilgen, “Biz tüketiciyi öncelikle gözeten ama tüketicinin de çıkarlarını koruyabilmek için mutlaka üreticinin ve esnafın da o denge içerisindeki yerini doğru değerlendiren bir tavır koymalıyız. Yani ne yazık ki Kars Kaşarı da, Balı da hak ettiği ölçekte tanıtılmıyor. Bu özellikle hem dış ticaret boyutuyla hem iç piyasa, Pazar açısından ciddi bir eksiklik. Elbette şehri görmeye gelenlerin, şehri gezmeye gelenlerin alışveriş yapması bu konuda bütün esnafı gezmeleri, sadece birkaç tekele değil yaygın olarak şehrin tümünün bundan istifade etmesi elbette bütün şehrin ekonomisine fayda sağlar. Ama burada sanırım harcanan emek ile ürünün tanıtımı ve elde edilen kazanç arasındaki uçurum çok büyük. Bu uçurumu gidermek planlama ile ilgili bir tavır gerektirir. Elbette ki kimi projeler son derece önemli, önemli çalışmalar önümüzdeki dönem için umut vadediyor ama bu kadar neredeyse tarım ve hayvancılığa tümüyle bağımlı bir şehirde bunun çok daha fazlasının olması gerekiyor. Özellikle de bir sınır şehrinde bunun çok daha etkili ve güçlü olması gerekiyor.” dedi.

Bilgen, daha sonra ikram edilen kaşarın tadına baktı.

ayhan-bilgen-kars’tan-ulke-ekonomisine-degindi-(2).jpgayhan-bilgen-kars’tan-ulke-ekonomisine-degindi-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler