“Bahşi Söyle Ahvalini” Belgeseli 8 Şubat’ta yayında

“Bahşi Söyle Ahvalini” Belgeseli 8 Şubat’ta yayında

TRT İç Yapımlar Daire Başkanlığı tarafından aralarında Kars’ın da bulunduğu 12 şehirde çekimi yapılan ‘Bahşi Söyle Ahvalini’ belgeseli, 8 Şubat’ta gösterime giriyor.

Tacettin DURMUŞ

4 bölümden oluşan belgesel, Türkiye’nin tüm bölgelerini temsilen her bölümde 3 ozan yer alacak şekilde 12 halk ozanı ve kaynak kişinin TRT repertuarına girmemiş eserleri eşliğinde, kendi yaşam öyküleri ve iç dünyalarına ait izleri ekrana taşıyacak.
Belgesel, haftanın Salı günleri saat 21.00’de TRT BELGESEL'DE yayınlanacak. Kars ile birlikte 12 şehrin tanıtıldığı ve her şehirden bir sanatçının şehrini tanıttığı belgeselde, Kars bölümü 1 Mart günü ekranlara gelecek.
Türk dünyası kültür varlığının önemli unsurlarından biri de, tarihi geçmişi çok eski zamanlara uzanan âşıklık geleneğidir. Türkiye’de halk adına; sevdaları, ümitleri, özlemleri, dertleri ve kederleri dile getiren halk ozanları, Türkmen, Özbek ve Kazak Türklerinin yaşadığı bölgelerde “BAHŞI” ifadesiyle adlandırılıyor.
Öte yandan Kars KOTODER Derneği Başkanı gazeteci, yazar, müzisyen Salih Şahin, son bölümünün bir kısmı Kars’ta yapılan belgesele önemli destek verdi. Şahin, belgeselde şu güne kadar hiç duyulmamış tarihi Kars türkülerini okudu. Şahin, belgeselde özellikle Doğu Ekspresi, Ani Ören Yeri, Çıldır Gölü olmak üzere tarihi ve turistik yerlerinde çekimler yapıldığını ve Kars’ın tanıtımının yapıldığına dikkat çekti.
Belgeselin çeşitli dillerde yurt dışı yayınlarda tanıtım amaçlı kullanılacağını ve uluslar arası festivallerde de gösterileceğini de belirten Salih Şahin; “Yapımcılığını Sevim Kara Karakaya, Yönetmenliğini Deniz Girginkoç Nazik ve kurgusunu da Yalçın Canavar'ın yaptığı belgesel özenle yayına hazırlandı. Yurdumuzun turizm açısından tanıtımının yapılacağı ve İngilizceye çevrileceği dizili belgeselde Kars'a da önemli yer veriliyor. Belgesel Kars ile birlikte Rize, Erzurum, Kırklareli, Adana, Mersin, Urfa, Antep, Kırşehir, Afyon, Muğla, Malatya da 10 kişiden oluşan deneyimli bir ekip tarafından çekildi” dedi.
İlk bölüm 8 Şubat 2022 Saat: 21.00’de TRT Belgesel’de yayınlanacak.
Bu bölümde Şemsettin Kubat (Mahlası: Yoksul Derviş-Afyonkarahisar/Emirdağ)
Ayşe Tekin (Bozkırın Kızı-Kırşehir)
Hanifi Ünver(Malatya-Doğanşehir)
2. Bölüm 15 Şubat 2022 Saat:21.00
Ersin Sergen- Kırklareli Babaeski (Zurna Sanatçısı)
İbrahim Ethem Yağcı-Muğla
Engin Dervişoğlu-Rize Çamlıhemşin (Tulum sanatçısı)
3. Bölüm 22 Şubat 2022 Saat:21.00’de
Hüseyin Yılmaz (Mahlası: Gulmutlu-Mersin/Mut)
Cumali Gezer(Gaziantep-Maalesef bu ozanımız çekimimizden bir süre sonra yaşamını yitirdi.)
Ozan Dertli Polat(Adana /Kozan)
4.Bölüm (1 Mart2022 Saat:21.00’de 
Musa Kaldı (Gazelhan-Gaziantep)
Salih Şahin (Mahlası: Kul Şahin - Kars)
Sıtkı Eminoğlu (Erzurum)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler