Bal mı şerbet mi?

Bal mı şerbet mi?

Serhat Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Alican Alibeyoğlu, Kars balında yapılan tahribatı ve denetim eksikliğini kaleme aldı.

Tacettin DURMUŞ / www.karspress.com

Alibeyoğlu,  Kars’ta üretilen balın eski özelliğini kaybetmeye başladığını dile getirerek, “Bal mı Şerbet mi ?” diye sordu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan Kars’a gelen misafir ettikten sonra bal ile ilgili olarak bu yazıyı kaleme aldığını belirten Alican Alibeyoğlu:

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan Kars’a gelen bir misafirimi ağırladım. 3 günlük Ani, Çıldır, Sarıkamış ve şehir merkezini gezdirdim. Misafirimi yolcu etmeden önce peynir ve bal satışı yapan bir arkadaşımın işyerine misafirimi götürmek, ona bal ve peynir almak istedim.

Ama obana ısrarla ‘hayır istemiyorum. Biz zaten İstanbul’da balın ve kaşarın en iyisini yiyoruz’ dedi.

Şaşırdım. Çaktırmadan, masraftan yırttım diye de mutlu oldum.  Aslında bildiğim bir şey vardı; Kars balı yıllardır Karadenizliler sayesinde şerbete dönmüştü. Kars balı şekersiz ve organik olduğundan Türkiye’nin her yerinden sipariş edilir, iki metreden kokusu gelir, yediğinizde ise boğazınızı yakar ve ateş basardı..

Şimdilerde öyle mi?!

Yaklaşık 15 yıldır, Kars ve Ardahan’ın boş arazilerinde Karadenizli arıcılar gelir, her biri yüzlerce kovana, telis telis şekeri basar bal oluştuğunda da sahte balı Kars’taki balcılara satar giderler.

Nasıl ki, bir zamanlar Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılayan Kars’tı ki sonra yanlış politikalarla bitirildi. Şimdi de maalesef balımızı bitiriyorlar.

Peki, bütün bunlar olurken denetçi kurumlar ve kişiler ne yapıyor? Denetim mekanizması nasıl çalışıyor? Olması gereken, her kovanda ne kadar şeker oranı olduğu ne kadarının organik olduğu gibi tahlil edilmesi midir? Yoksa saldım çayıra Mevla kayıra mı?!

Üç beş ramka bal karşılığında köy arazilerini sahtekâr arıcılara peşkeş çeken köy muhtarları ile denetim ve tahlil sorumlularının umarsızlığı Kars’a ihanetin resmidir. Kars Valisi Sayın Türker Öksüz’ün böylesine önemli bir konuya kayıtsız kalmayacağına inancım tamdır. “dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler