Başkan Bilgen, usulsüzlük yapanların cezalandırılmasını istedi

Başkan Bilgen, usulsüzlük yapanların cezalandırılmasını istedi

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, kentte yapılan yolların faturalarının 2 katı fazla kesildiğini söyleyerek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

KARS HAKİMİYET

Başkan Bilgen, Bülbül Mahallesi Serhat Kent Sokak’ta basın açıklaması yaparak, geçmiş yıllarda yapılan yolların eksik yapıldığını ve faturaların iki kat fazla kesildiğini ifade ederek, “Bütün dosyalarda bu şekilde usulsüz fazla fatura edilmiş, haksız iş yapılmış bütün dosyaların da biran önce yargıda gerekli soruşturma, yargı sürecinin tamamlanmasını istiyoruz. Bizim personelimiz ise bizim personelimiz cezalandırılsın, firma ise firma bunun bedelini ödesin.” dedi.

Bilgen yaptığı açıklamada, “Şehirde yapılan yollara yapıldı diyoruz, eksik yapılanlara eksik yapıldı diyoruz, yapılmamış olanlara da yapılmadığını da çok net bir biçimde söylüyoruz. Serhat Kent Sokak bizim ölçümlerimize göre 5 bin 500 metre yol işinin yapıldığı bir ihale. Ama faturalarda, hesaplarda 10 bin 600 metre görünüyor. İki kat fazla fatura edilmiş. Biz yapılmış bir yolu inkar etmiyoruz, elbette birazdan sayacağım şeylerin içerisinde yapılmayanlar, eksik yapılanlar da var ama yanlış hesap bildirilerek fazla fatura edilenlerde var. Sonuç itibariyle bizim sorunumuz bu şehirde halka ait olan paranın kanun dışı yöntemlerle başkalarına peşkeş çekilmesi konusudur.” ifadesini kullandı.

7 ihaleden sadece 3 ihale ödeneğini örnek gösteren Bilgen, “Bülbül Mahallesi Serhat Kent Sokak metrajda gözüken 10 bin 400 metrekare ama fiziki yapılan 5 bin 500 metrekare, Bülbül Mahallesi Abdurrahman Bağış Sokak metrajda gözüken 4 bin 807 metre fiziki yapılan 3 bin 290 metrekare, Merkez Karadağ Caddesi yine aynı şekilde taş işçiliği ve eksik yapım, Kazımpaşa Caddesinde 90 santim olan iş 2 metre yapılmış gibi gözükmüş, gerçekte 14 metrekare olan 112 metrekare olarak fatura edilmiş. Bunun gibi dosyamızda bizim yargıya intikal ettirdiğimiz, teftiş birimlerine ilettiğimiz aynı firmaya ait olan bile sadece 7 tane yer var bu şekilde eksik yapılmış ya da fazla hesap bildirilerek icra yoluyla tahsilatı yapılmaya çalışan işler. Bu işlerden rakamları da çok kısaca söyleyeyim; bizim hesaplarımıza göre; 742 bin 522 artı KDV ödenmesi gerekirken 2 milyon 278 bin 28 lira ödenmiş yani 1 milyon 535 bin 506 lira fazla ödeme yapılmış, 4 milyon başka bir işte, 2 milyon ise başka bir işte fazla ödeme yapılmış. Biz bu ödemeleri doğru düzgün, kesin hesabını yeniden yaptırarak, bu yanlış işi yapan personel ile ilgili de soruşturma yaparak yargılama işinin sonunda gerçek hakkediş neyse, gerçekte yapılmış iş ne kadarsa elbette ki hiçbir firmayı özel olarak hedef alacak, özel olarak mağdur edecek bir pozisyonumuz yok. Ama halka ait olan bir paranın, kamuya ait olan bir malın bir başkasına peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Banka tarafından işçi maaşlarına haciz konulduğunu ve 1 haftadır işçilerin maaş alamadığını dile getiren Bilgen, “Bu konuda İcra Dairesi hem maaşların haczedemeyeceği konusundaki kanunu ve düzenlemeyi dikkate alarak gerekli düzeltmeleri yaptı, uyarıyı bankaya gönderdi. Biz dolayısıyla bankayı bir kez daha uyarıyoruz. Sonuçta kanunlar bizi nasıl bağlıyorsa, belediyeyi nasıl bağlıyorsa bankaları da bağlar, kamu bankalarını herkesten daha önce bağlar. Biz bu haczedilemezlik maaşların banka hesaplarındaki özellikle İller Bankasından yapılan maaş ödemelerinin haczedilemezliği hükmünün banka tarafından biran önce dikkate alınmasını istiyoruz. Biz özel bir şey istemiyoruz elbette bankanın müşterisiyiz, müşteri olarak da bizim çıkarlarımızı korumak, buradaki yüzlerce işçinin 1 haftadır maaş almadan bu soğukta, bu zor şartlarda çalışıyor olmasını gözetmek vicdani görevidir. Ama kanuni olarak da yasanın emrettiği hüküm herkes için bağlayıcıdır. Kanuna aykırı emre uymamakta idare açısından bir zorunluluktur. Yani burada İcra Dairesi yanlış bile yapsa avukatlar haksız bir talepte bulunduğunda, kanuna aykırı bir talepte bulunduğunda bankanın görevi buna uymamaktır. Kanuna aykırı hiçbir işi yapmaya idarenin hiçbir biriminin hakkı, yetkisi yoktur.” şeklinde konuştu.

Bankaya çağrıda bulunan Bilgen, “Dolayısıyla biz sadece bugün bekleyeceğiz. Eğer ilgili banka İcra Dairesinin yazısına rağmen, bizim kendilerine beyan ettiğimiz, bildirdiğimiz ilgili mahkeme ve yasal düzenlemeye rağmen eğer bugün içerisinde maaşların ödenmesiyle ilgili gerekli uygulamayı başlatmazlarsa İller Bankasının da bundan sonra o banka hesabına para göndermemesini sağlayacağız, biz de kendimiz bireysel olarak da bu bankanın kanuna aykırı davrandığı için ve işçi haklarını gözetmeyen yaklaşımı dolayısıyla bu bankayla işlem yapmaması çağrısında bulunacağız. Bugün akşama kadar son görüşmeyi arkadaşlarımız yapacaklar, bu doğrultuda hareket edeceğiz. Bütün dosyaların da bu şekilde usulsüz fazla fatura edilmiş, haksız iş yapılmış bütün dosyaların da biran önce yargıda gerekli soruşturma, yargı sürecinin tamamlanmasını istiyoruz. Bizim personelimiz ise bizim personelimiz cezalandırılsın, firma ise firma bunun bedelini ödesin. İlgili firma en son gece bana bu işleri Meteorolojiye yaptıklarını bildiriyor. Firmanın ortaklarından birisi, bir kardeşi 1 aydır sosyal medyada “Siz MİT’e düşman mısınız? Siz MİT’e karşı mısınız? Biz bunları MİT’e yaptık” gibi bir spekülasyon ve polemik yapıyor, diğer kardeşi de gece bana attığı mesajlarda diyor ki; “MİT’i nereden çıkarttınız, biz bunları Meteorolojiye yaptık.” Nereye yaptıklarına karar versinler ve bizi İhale Kanunu bağlar, bizi belediyenin mevzuatı bağlar, bizim keyfi olarak bir sözlü talimatla oraya yapılmadı ama buraya yapıldı, paramızı tam ödeyin gibi bir talebi dikkate almamız mümkün değil.” dedi.

baskan-bilgen,-usulsuzluk-yapanlarin-cezalandirilmasini-istedi-(2).jpgbaskan-bilgen,-usulsuzluk-yapanlarin-cezalandirilmasini-istedi-(3).jpgbaskan-bilgen,-usulsuzluk-yapanlarin-cezalandirilmasini-istedi-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler