Başkan Ertaş’tan öneri; saman yerine mısırlık silaj!

Başkan Ertaş’tan öneri; saman yerine mısırlık silaj!

Başkan Ertaş yaşanan kuraklıklara dikkat çekerek, çiftçilere 1500 liradan kuru saman alacaklarına 500 liradan mısırlık silaj almalarını önerdi.

Volkan KARABAĞ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, ülke genelinde yaşanan kuraklığın ilimizde de yaklaşık yüzde 80 oranında görüldüğünü ve 1000 balta ot alınan bir tarladan şimdi 100 balya alınabildiğini söyledi.

2021 yılının ülke için zor anlar yaşattığını kaydeden Ertaş, “Gerek kuraklık gerekse sel baskınlarıyla ülkemiz afetlerle mücadele ediyor. Ayrıca 2020 yılında başlayan pandemi 2021 yılına da yansıdı ve bu durum neticesinde ülkemiz hem sanayi hem tarım hem de üretim bandında çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Ülke genelindeki kuraklığın ilimizdeki yansıması da yaklaşık yüzde 80 civarında. Daha önceki yıllarda balya sayısı olarak yaklaşık 1000 balya alınan tarlada şimdi 100 balyaya kadar düştü.” dedi.

Çiftçilere de önerilerde bulunan Ertaş, “Ellerindeki damızlık hayvanlarına zarar vermeden ucuz fiyata tüccarlara ve kesimhanelere kaptırmadan İç Anadolu Bölgesinde mısırlık silaj alıp hayvanları bununla beslemelerini tavsiye ediyoruz. Şuan kuru samanın tonu 1300-1500 lira ama mısırlık silajın tonu 450-500 lira. Hem fiyat düşük hem de besi oranı yüksek bir materyal, süt ve et verimi de yüksek bir maddedir.” ifadesini kullandı.

Çiftçilerin elinde tohumun da kalmadığını vurgulayan Ertaş, “Çiftçilerimiz ellerinde kalan tohumları dikkatlice kullanmalıdırlar. Bir tanesi bile hem kendi geleceği hem de ülkemizin geleceği demektir. Ayrıca bakanlığın verdiği destekler var, bu desteklerin yüzde 100 oranında olursa bu destekler çiftçimize bir can suyu olur. Bizim talebimiz çiftçiye dönüm başı verilen 100 TL’nin 200 TL’ye çıkarılmasıdır. Büyükbaş hayvanda ise 500 TL verilmesi talebimiz var. Bizde Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Kars Ziraat Odası olarak bunu her zaman takip etmekteyiz, bakanlıkta bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bu durum Allah’tan gelmektedir, kulla bir alakası yoktur, şükretmemiz gerekir. Tüm ülke ve dünya genelinde bir afet var, bu afetler yaklaşık her 50 yılda bir yaşanmakta, en son 1960-1961 yılında yaşanan afetin üzerinden yaklaşık 70 yıl geçmiş durumda. Bu ülke genelini etkileyen bir afettir, bundan dolayı zamanında tedbirlerimizi almamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler