Başkan Kılıç’tan Karslılara uyarı: “Ekmek elle değil, gözle seçilir”

Başkan Kılıç’tan Karslılara uyarı: “Ekmek elle değil, gözle seçilir”

Kars Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Subutay Kılıç, “Ekmek satışını tezgahtar yapmalı, vatandaş kendisi seçmemelidir.” dedi.

KARS HAKİMİYET

2019 Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve süreç içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılan koronavirüsü temel besin maddesi olan ekmekte de büyük risk oluşturuyor. Ekmek satışı yapan marketler, bakkallar ve fırınlarda vatandaşlar elle seçim yaparak, sıcaklığı, tazeliği ve yumuşaklığı kontrol ediliyor. Birçok ekmeği elledikten sonra istediği ekmeği alırken, ellediği diğer ekmeği ise bir başka vatandaşlar alabiliyor.

Kars Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Subutay Kılıç, Türkiye’de giderek etkisini arttıran koranavirüsü ile mücadele kapsamında ekmeklerin vatandaşlar tarafından ellenerek seçilerek alınmasının yerine, steril eldivenli bir tezgahtar tarafından vatandaşlara servis edilmesi gerektiğini söyledi.

Birçok gıda maddesinin Kars’ta açıkta satışa sunulduğunu ve bu maddelerin ise birçok vatandaş tarafından ellenerek seçildiğini, bazı ellenen ürünlerin ise alınmadığını ifade eden Kılıç, “Vatandaşların elledikleri ürünleri ise başka vatandaşlar bilmeden alabiliyorlar. Ekmeğin sebze-meyve gibi yıkanma şansı yok. Vatandaşlar ilk önce hijyen şartlarına uymayan yerlerden ekmek almasınlar. Ekmeğimiz fırından 250 derece ısıda pişirilip, tezgahlara koyuluyor. Burada ekmeğe sadece ekmek ustasının ve tezgahtarın eli değiyor. Bunlar da bu işi eldivenler vasıtasıyla yapıyor. Vatandaşların gelip de fırındaki ekmekleri tek tek elleyip, seçme şansı yok. Marketlerde veya bakkallarda ekmek reyonu vatandaşların yakınında olmamalı. Ekmek alacak kişinin tezgahtara söylemesi gerekir. Tezgahtar da dolaptan ekmeği eldivenle alıp, müşteriye sunmalıdır. Ekmek satışını tezgahtar yapmalı, vatandaş kendisi seçmemelidir. Ekmek satışı yapan market ve bakkallarımızdan da ricamız ekmek satışlarını kendileri poşetleyerek müşteriye vermelidir.” dedi.

Kars’ta uygulamaya başlayan yeni sistemle birlikte fırından ekmeği kendisi değil de eldivenli ve maskeli tezgahtar tarafından poşetlenerek satın alan Seyid Müslüm Salduz, “Çok güzel bir düzenleme. Rahat bir şekilde gelip, elini sürmeden sadece gözle seçerek istediğin ekmeği alabiliyorsun. Allah bu belayı ülkemizin ve dünyanın başından götürsün, insanları da ıslah etsin, iyiye doğru çevirsin. Allah rızası için kendi menfaatimiz ve çıkarımız için bir şeyler yapmayalım, yapacaksak herkesin menfaati ve çıkarı için yapmamız gerekiyor. Yani afette, zulümde, iyilikte herkesin başındadır, o yüzden her zaman Allah’ın hoşuna gidecek şeyler yapalım.” ifadesini kullandı.

Tezgahtar aracılığıyla ekmek alan Ali Gökçe ise bu uygulamayı yerinde bulduğunu ve yapılması gerektiğini kaydederek, “Zaten böyle olması gerekiyor ve bu uygulamaya da uymamız gerekiyor. Arkadaşların ellerinde eldiven, ağızlarında maske ve kendisinin bizim istediğimiz ekmeği vermesi çok güzel.” diye konuştu.

Koronavirüsüne karşı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan “14 kurala” uyduğunu da kaydeden Gökçe, “Ben emekliyim ve ekmek almak haricinde dışarıya çıkmıyorum. Evde de temizliğimizi yaptık, havalandırdık ve sık sık kolonya kullanıyoruz. Ayrıca bir doktorumuzun önerisi üzerine bir pet şişe suyun içerisine 4-5 kaşık tuz ilave ederek gargara yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

baskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(1).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(2).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(3).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(4).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(5).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(6).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(7).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(8).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(9).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(10).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(11).jpgbaskan-kilic’tan-karslilara-uyari-“ekmek-elle-degil,-gozle-secilir”-(12).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler