Başkonsolos Guliyev: “Ermeniler, Hocalı’da amansızca katliam gerçekleştirdi”

Başkonsolos Guliyev: “Ermeniler, Hocalı’da amansızca katliam gerçekleştirdi”

Iğdır’da Hocalı soykırımının 28. yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.

KARS HAKİMİYET

“Hocalı’ya Adalet!” sloganı altında Hocalı soykırımının 28. Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen anma programı: Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu, Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih, Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ve Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır Şubesi tarafından düzenlendi.
Iğdır Kültür Merkezinde düzenlenen programa protokol üyeleri, Iğdır, Kars ve Ağrı Üniversitelerinden akademisyenler, dernek başkanları, her iki kardeş ülkeyi bu bölgede temsil eden ilim ve kültür öncüleri, STK ve basın mensubu temsilcileri, vatandaşlar ve Türkiye’nin tanınmış iş insanları katıldı.
Programda, Azerbaycan ve Türkiye milli marşları okundu. Daha sonra şehitlerin ruhlarına dualar okunarak aziz hatırası bir dakikalık saygı duruşu ile yad edilerek Hocalı ile ilgili kısa video gösterimi sunuldu.
Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, anma programında yaptığı konuşmada, Hocalı soykırımı ve bunun sonucunda doğan fesatlar, yaranma sebebi ve sonuçları ile ilgili geniş bilgi verdi. 
Tarihin çeşitli dönemlerinde Ermenistan’ın tecavüzüne maruz kalan Azerbaycan’ın 1992 yılı Şubat ayının 25’ini 26 Şubata bağlayan gece böyle bir faciayı bir daha yaşadığını vurgulayan Başkonsolos Guliyev, Hocalı’da Ermeniler tarafından gerçekleştirilmiş katliamın 20. Yüzyılın ve Azerbaycan tarihine kanla yazılmış sayfası gibi en facialı soykırımı olarak tarihe geçtiğini söyledi.
Guliyev, 1988 yılından başlayarak Azerbaycan`ın ezeli yurdu olan Dağlık Karabağ topraklarında asılsız arazi iddiaları ile gündem yaratan Ermenilerin Azerbaycan tarihinin en eski yaşayış meskenlerinden birisi olan Hocalı`da amansızca katliam gerçekleştirdiğini detaylı olarak anlattı.
Başkonsolos Guliyev, Hocalı Soykırımının asıl mahiyetinin gün yüzüne çıkarılmasında ve dünya kamuoyuna ulaştırılmasında Milli Lider Haydar Aliyev`in önemli rolü olduğunu belirtti. 
Guliyev, Azerbaycan’ın Ulu önderi Haydar Aliyev’in kararı ile 1994 yılının Şubat ayında Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi`ninHocalı soykırımına hukuki-siyasi değer verdiğin ifade etti. 
Başkonsolos Guliyev, Hocalı soykırımının faillerinin adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
Etkinlikte, Türk ve Azerbaycanlı Profesörlerin konuşmalarında Hocalı trajedisi konu alınarak, facianın getirdiği fesatları hakkında konuşmalar yapıldı. Bilim adamları, Hocalı soykırımının saldırgan ve tecavüzkar Ermenistan tarafından kasten ve bilerek işlendiğini ve bu suçun 19. Yüzyılın sonlarından itibaren Ermenilerin Azerbaycan ve Türk halkına karşı işlediği amaçlı cinayetlerin devamı ve en amansızı olduğundan bahsettiler. 
Programda, liselerde eğitim gören öğrencilerde milli-vatanperverlik ruhunun yükselmesine ve onların tarihi bilgilerinin artmasına yönelik Hocalı soykırımının 28. Yıldönümü ile alakalı Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu,Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu, Iğdır-Azerbaycan Evi Derneği tarafından düzenlenen hikaye, şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere çeşitli hediyeler takdim edildi.
Programın sonunda etkinliğe katılanlar Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Türkiye Azerbaycan Derneği tarafından Hocalı soykırımının 28. Yıldönümü fotoğraf sergisini ziyaret etti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler