Bilgen, “Dolmuş sorununa kalıcı çözüm getireceğiz”

Bilgen, “Dolmuş sorununa kalıcı çözüm getireceğiz”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, dolmuş hatları ile ilgili olarak var olan sorunların ortadan kaldırılması için kapsamlı bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

KARS HAKİMİYET

Dolmuş sorununa kalıcı bir çözüm getirme çalışması içerisinde olduklarını belirten Bilgen, artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermenin yanı sıra dolmuşçu esnafını mağdur etmeden, daha kaliteli ve nitelikli hizmet vermenin arayışı içerisinde olduklarını açıkladı.

Ayhan Bilgen toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, dolmuş hatlarının süresiyle ilgili olarak 2005 yılında çıkan yasalardan sonra süresiz hak kazanımı diye bir şey mümkün olmadığını da hatırlattı.

DOLMUŞ HATLARI İLE İLGİLİ OLARAK ŞEHİRDE BİR KAYGI, KORKU VE ENDİŞENİN DE HAKİM

Dolmuş hatları ile ilgili olarak şehirde bir kaygı, korku ve endişenin de hakim olduğunu vurgulayan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen; “Buradan çok açık ve net biçimde tekrar söylüyorum. Dolmuş hatlarının süresi ile ilgili olarak, 2005 yılında çıkan yasalardan sonra, süresiz hak kazanımı diye bir şey mümkün değildir. Yani belediye meclisinin ne kadar kiralama yapabileceği, encümeninin ne kadar maksimum kiralama yapacağı bellidir yasalarla bağlıdır. Bu üst sınırlar yasada belirlenmiştir. Dolayısıyla bizim birisine sınırsız bir hat tahsisimiz mümkündür. Ne dolmuş hatlarında, ne de başka şeyler de mümkün değildir. Kamu kurumlarının birbirlerine tahsisleri tabii ki farklı bir hukuka tabidir. Ama özel sektörle ilgili özellikle dolmuş hatları ile ilgili mevzuat nettir. Bu hizmeti vermek şehrin ulaşım ihtiyacını karşılamak belediyenin görevidir. Belediye bu hizmeti ya kendi araçlarıyla yapar ya da başkalarına yaptırır. Hizmet veren özel sektörden bir şekilde bu hizmeti vermesinin gerekli düzenlemesini yapar. Hat ihaleleri bunun için yapılır ve sürelidir. Kim geçmişte birilerine süresiz bir hat verdiğini söylüyorsa, kanuni açıdan yanlış bir şey yapmıştır.

GEÇMİŞTE YAPILAN YANLIŞLARIN BEDELİNİ EBETTEKİ HEPİMİZ ÖDÜYORUZ

Dolayısıyla bu konunda geçmişte yapılan yanlışların bedelini ebetteki hepimiz ödüyoruz. Ama şehri de düzene koymak hem vatandaşın hizmetten faydalanmasını sağlamak, bütün dolmuşların zamanında, yerinde ve doğru bir şekilde halka hizmet vermesini sağlamak bizim görevimizdir. Dolmuşların temiz hizmet vermesini, yolculara iyi davranmasını sağlamak da bizim görevimizdir. Hem de dolmuş esnafının yani işini yürütebilecek bir pozisyonda çalışmasını sağlamak da bizim görevimizdir. Biz burada bir çıkar çatışması çıkmasından yana değiliz. Hem esnafı koruyan ve gözeten hem de minibüsçülerle birlikte halkı da bu hizmetten en iyi şekilde faydalandırmak ve gözetmek durumundayız.

HAT SAHİPLERİNİN ÇEŞİTLİ TALEPLERİ OLUYOR

Şu an itibariyle farklı talepler var. Hat sahipleri dilekçe veriyorlar bazı taleplerde bulunuyorlar. Geçmişte yapılmış bir takım işlemler var. Mahkemelerin bunları iptalleri var. Dolayısıyla biz bu mahkeme kararlarını görmezden gelemeyiz. Meclisimizde oybirliği ile bu konuda ortak bir irade geliştirmiştir. Mahkeme kararını uygularken bir yandan da yeni bir hat düzenlemesine ihtiyaç varsa hat düzenlemesi yapılır. Çünkü şehir büyüyor, değişiyor ve gelişiyor. Gayet tabi bu konuda yeni ihtiyaçlar da olabilir. Yeni ihalelerin düzenlenmesi gerekiyorsa, yeni hatlarla ilgili bunların yapılması hat değişikliği gerekiyorsa, yani mevcut hatların rotalarında değişiklik yapılması gerekiyorsa da bunların yapılması ile ilgili bir projeyi başlattık.

DOLMUŞÇULUK ÜZERİNDE ANKETLER VE ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ

Şu anda şehirde bununla ilgili anketler yapılıyor ve araştırma yapılıyor. Tek tek araştırmacılar minibüslere biniyor. Her minibüste kaç yolcu var sayıyorlar. Bir hattın yaklaşık geliri ne kadar ve ne kadar verimli ne kadar doluyor. Müşteriye nasıl davranılıyor. Vatandaş ne kadar memnun. Minibüs sahiplerinin şikâyetleri ve sıkıntıları nelerdir. Onların Kooperatifleri ile de meclis üyelerimiz bu konu ile ilgili görüşmelerini yapacaklar ve bir öneri çıkaracaklar. Türkiye’nin birçok şehrinde bu iş artık böyle profesyonelce yapılıyor.  Çünkü her hat sahibi kendini haklı görüyor ve farklı bir şey talep ediyor. Ama bizim şehrin ortak çıkarlarını gözetmemiz gerekiyor. Bu rapor doğrultusunda da biz minibüslerde kameraların bulunduğu, dolayısıyla yolcuya nasıl davranıldığının, bununla ilgili geçmişte yaşanmış olan şikayetleri de dikkate alacağız. Çünkü madde bağımlısı olan minibüs kullanıcıları varsa, alkol alıp yolcuya kötü davranan, hakaret eden varsa tespiti yapılacaktır. Ayrıca rotası dışında sefer yapan varsa tespit edeceğiz. Sinyalizasyon sistemi ile bütün bunları da içine dahil edecek kart sistemin artık Kars’ta gerçekleştirecek bir hazırlık içerisindeyiz. Bu rapor tamamlandıktan sonra minibüsçü esnafımız da mağdur etmeyen ve kalıcı bir çözümü artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermenin imkanını ve yolunu oluşturacağız. Artık şehre yakışan bir ulaşım hizmeti vermek kaydıyla yapağız.  Asla ve asla minibüsçüleri de mağdur etmek derdinde değiliz. Ama şehre de daha kaliteli, daha nitelikli hizmet vermenin arayışı içerisindeyiz. Birkaç ay içerisinde bu süreci tamamlamış olacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler