Bir yanda obezite diğer yanda açlık

Bir yanda obezite diğer yanda açlık

Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, her yıl 16 Ekim'de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlamak üzere "Dünya Gıda Günü" kutlamakta olduğunu hatırlattı.

Tacettin DURMUŞ

Düzgün, söz konusu gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla FAO üyesi 150 ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğunu söyledi.

2018 yılının Dünya Gıda Günü sloganının "Açlığa Son" olduğunu da söyleyen Müdür Düzgün: “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş günü olan 16 Ekim, ‘‘Dünya Gıda Günü’’ olarak kutlanmakta; bu vesileyle düzenlenen pek çok etkinlikle tüm dünyada yaşanan açlık, yoksulluk, gıda tüketiminde eşitsizlik gibi konulara daha fazla dikkat çekilmektedir. Hızla artan nüfusa koşut olarak tarımı olumsuz yönde etkileyen iklim değişiklikleri, gıdaya ulaşmada adaletsizlikler ve dağıtım sorunları, gıda güvenliğinin yeterince sağlanamaması, gıdanın hoyratça kullanımı ve yanlış tüketim alışkanlıkları gibi nedenlerle dünyada ciddi bir açlık sorunu yaşanmakta, hatta her yıl milyonlarca insan yetersiz beslenme koşullarından dolayı yaşamını yitirmektedir. Bilinçsiz tüketim ve milyonlarca ton gıdanın israf edilmesi ise dünya üzerindeki gıda kaynaklarının doğru yönetilmesine engel teşkil ederken gıda ihtiyacını da her geçen gün arttırmaktadır.” Dedi.

BİR YANDA OBEZİTE DİĞER YANDA AÇLIK

Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, açıklamasında ayrıca, dünya üzerinde yaşayan insanların bir kısmı aşırı gıda tüketimi sonucu obezite gibi sağlık sorunları ile boğuşurken diğer yanda yetersiz beslenme nedeniyle milyonlarca insan yaşamını son derece olumsuz koşullarda sürdürmeye çalışmakta olduğunu da söyledi.  Müdür Düzgün ayrıca: “Bu çelişkiyi aşmak için, tüketilecek olan gıdanın yeryüzünde eşit ve adil şekilde dağıtılması, ihtiyaç sahibi insanlara gereken yardımların yapılması gerekmekte olup bu, bütün ülkelerin sorumluluğundadır, ayrıca bu dünyayı paylaşan tüm insanların omuzlarında ağır bir yüktür. Çünkü unutulmamalıdır ki açlık çekmeksizin yeterli beslenme bir insanlık hakkıdır. Bu anlamda ülkemiz her zaman üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren ve bu konuda önderlik eden ülkeler arasında yerini almaktadır. Bu düşünceler ile Dünya Gıda Günü’nü açlık ve yoksulluğun olmadığı bir dünya dileği ile kutluyor, halkımıza sağlıklı ve mutlu bir gelecek temenni ediyoruz. “şeklinde açıklamada bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler