Bu mevsimde bu hava, kuraklığın belirtisi mi?

Bu mevsimde bu hava, kuraklığın belirtisi mi?

Kars’ta son on yıldır yaz aylarında etkisini her yıl daha da artıran kuraklık, olumsuz etkisini zemheride bile kar yağmayarak göstermeye devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Son birkaç yıla kadar, yılın bu günlerinde kara kış şartlarının yaşandığı Kars’ta, son bahardan kalma hava şartlarının yaşanması kara kara düşündürüyor.

İleri yaşta olan Karslılar, her yıl bu aylarda zemheri kışının yaşanmasına rağmen, kar yağmaması ve az da olsa yağan karın da aynı gün erimesinin olası bir felaketin habercisi olduğunu dile getiriyor. Kars’ta da, geçini tarım ve hayvancılıklar sağlayan üreticiler, kurak geçen yazın ardından kış mevsiminin ortasında olunmasına rağmen kar yağmamasının olumsuz etkisinin bu yaz da kuraklık olarak kendini göstereceğinden korkuyor. Son 10 yıl öncesine kadar Kars ve çevresine ‘Cumhuriyet’ denilen her 29 Ekim’de yağan karın artık yağmaması nedeniyle de yaşanan kuraklık, halkı tedirgin etmeye devam ediyor. Hatırlanacağı gibi 1 Aralık 2021’de Kars’ta da sonbaharın sona eriyip kışın başladığı gün; önce kar, ardından da yıldırım eşliğinde kar yağması, şu zamana kadar yaşanmış en ilginç hava olayı oldu. Son yıllarda özellikle şehir merkezinde yağan karın birkaç saat içerisinde erimesi, bu mevsimde kar yağmaması Kars’ın artık eski Kars olmadığına işaret ediyor. Akşam saatlerinde de eriyen karın buza dönüşmesi de hayatı olumsuz etkilerken, değişen hava şartları korkutuyor. Kar yağmadığı zamanlarda da yaşanan yoğun sis özellikle hava ve kara ulaşımını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yaşanan olumsuzluklar özellikle ileri yaşlardaki Kars köylüsü ile birlikte, geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettirenleri kara kara düşündürüyor. Köylüler kar örtüsünün tarlalarda ve meralarda olmayışının yaz başında toprağın yumuşamayacağına işaret ettiğinin dile getirerek, kuraklık kabusu yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler