Çıldır ve Aktaş Gölü çalıştayı düzenlendi

Çıldır ve Aktaş Gölü çalıştayı düzenlendi

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) işbirliği ile Çıldır ve Aktaş Gölü çalıştayı düzenlendi.

KARS HAKİMİYET

Ardahan Üniversitesi’nin Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın ilk gününde Aktaş Gölü, ikinci gününde ise Çıldır Gölü’nde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözülmesi için yapılabilecekler ele alındı. Çalıştayda, alanında uzman akademisyen ve konuşmacılar tarafından göllerin genel değerlendirmeleri, balıkçılığın geliştirilmesi, kuşlar ve ekoturizm, kooperatifleşme ve ıslah projeleri tartışıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Aktaş Gölü üzerine yaptıkları çalışmalardan anlattı. Aktaş Gölü'nün yüksek rakımda konumlanan tektonik oluşumlu bir göl olduğunu belirten Öztürk, bundan dolayı gölün özel bir yapı ihtiva ettiğini söyledi. 27 km olan gölün 14 km’lik alanının ülkemize, diğer alanın ise Gürcistan’a ait olduğunu ifade eden Prof. Öztürk, Aktaş Gölü'nün çevre kirliliğine maruz kalmadığı için birçok kuş ve endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını vurguladı. 
Çalıştayda konuşan SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa Masatlı da, katılımcılara Ardahan hakkında bilgiler verdi ve Aktaş Gölü'nün yaşadığı sorunları dile getirdi. Aktaş Gölünün, Türkiye'nin Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi'nde de yer aldığını, Türkiye, Gürcistan ve Ermenistan sınırlarında yer alan 11 adet göl bloğundan oluşan göller yöresine ait bir göl olduğunu aktaran Vali Masatlı, gölün geleceği için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Vali Masatlı, “Bu çalıştayı ilimizin doğal, turistik ve aynı zamanda coğrafi konumu itibariyle önemli bir değeri olan Aktaş Gölü'nün yaşadığı sorunlar, gölün korunması, kirliliğin önlenmesi, eko sistemi ve balık avlanması konusunda yeni yaklaşımların geliştirilmesi için düzenledik” dedi.  Çalıştayın ikinci gününde ele alınan Çıldır Gölü hakkında da konuşan Vali Masatlı, Çıldır Gölü'nün bölgede Van Gölü’nden sonra ikinci büyük göl olduğunu, özellikle turizm anlamında son yıllarda turistlerin tercihleri arasına girdiğini söyledi. Çıldır Gölünün doğal yapısını korumak, ekosistemine katkı sunmak adına çalıştayı önemsediklerini de kaydeden Vali Masatlı, “İçerisinde tarihi kalıntıların da bulunduğu Akçakale Adasını barındıran Çıldır Gölü, Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “hassas alan” olarak koruma altına alınmıştır. Bu karar ile Çıldır Gölünün tarihi yapısı, doğal güzelliği, temizliği ve eko sisteminin daha iyi duruma geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Çıldır ve Aktaş gölleriyle ilgili Türkiye ve yurtdışından gelen uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı. İki gün süren çalıştaya, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Çıldır Kaymakamı Alper Taş, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler