Coğrafi İşaretli Kars Balı, akıllı telefonlardan sorgulanabilecek

Coğrafi İşaretli Kars Balı, akıllı telefonlardan sorgulanabilecek

Coğrafi İşaretli Kars Balının Tüketici-Üretici denetim dijital uygulaması tamamlandı.

Ercüment DAŞDELEN / KARS HAKİMİYET

Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat İncesu yaptığı açıklamada, Kars Balına özgü kare kodlu (QR kode) etiket ve web tabanlı mobil uygulama çalışması oluşturulduğunu ve kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi.

Kare kodlu etiket ve web tabanlı mobil uygulama çalışması ile öncelikle oto kontrol sağlanacağını ve tüketicilere ürünü akıllı telefonlardan sorgulama imkanı sağlayacağını belirten İncesu, “Kars Balı, Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizin başvurusu ile 10.08.2018 tarih 374 Tescil numarası ile Menşe olarak Coğrafi İşaret Tescilini almaya hak kazanmıştır. Bu hakkın sürekliliğinin sağlanması için; 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu çerçevesinde, Kars Balı coğrafi İşaretinin denetimi; Birliğimiz koordinatörlüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kars Halk Sağlığı Kurumu, Serhat Kalkınma Ajansı(SERKA) ve Kafkas Üniversitesinden bir uzman olmak üzere toplam 5 kişilik Komisyon tarafından gerçekleştirilecektir” dedi.

-Geleneksel Üretimi Teknoloji ile Koruyoruz.-

Kars Balı'nın üretim, pazarlama ve satış dahil olmak üzere tüm evrelerine yönelik kontrollerin yılda en az 1 kez tescil belgesinde geçen aşama ve aylarda denetlenip, oluşturulacak denetim raporlarını Türk Patent Kurumu'nun ilgili denetim formları ekinde tescil sahibi tarafından gönderilmesi gerektiğine dikkati çeken İncesu, “Bundan böyle; “Kars Balı” ibaresini, logosunu ve coğrafi işaret amblemini kullanacak üretici, oluşturulan Komisyon tarafından denetlenmeye açık olacak ve üretici bilgilerini Birliğe bildirmek zorunda kalacaktır. Kars Balının coğrafi işaret tescili Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) proje desteği ile 2013 yılında başlamış ve yaklaşık 5 yıl süren uzun bir çaba sonucunda edinilmiş bir tescildir. Bu verilen uzun soluklu çabanın en büyük emektarı Kafkas Üniversitesi’nden Hocamız Prof. Dr. Mitat Şahin’dir. Tescil sahibi Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliğinin amacı; Kars iline katma değer ve marka değeri olarak Kars Balının;  tarafsız, doğru, temiz, adil bir denetim sistemi ile sürdürülebilir şekilde bundan sonra gelecek nesillere miras olarak aktarmaktır. Belirli bir coğrafyaya bağlı tek sınai hak türü olan coğrafi işaretlerin, asli işlevlerinin yanı sıra kırsal kalkınmayı ve yerel üretimi desteklemek, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri korumak, turizme katkıda bulunmak, çevreyi ve biyolojik çeşitliliği korumak, kırsal istihdam yaratmak gibi önemli işlevlerinin de Kars iline katkı sağlayacağı muhakkaktır. Ayrıca; Kars balına ek fiyat oluşturmak, yörenin değerini ve üretimi artırmak, üretim zincirinde daha iyi değer dağılımı sağlamakta önem arz etmektedir” diye konuştu.

Türkiye'de balın adının maalesef en çok hile katılan ürünler arasında geçtiğini ifade eden İncesu, şunları kaydetti: “Birliğimiz “Kars Balı”nın diğer ballardan farklı olarak üretildiğini, hem ulusal pazarda hem de tüketicilerde güvenilirliğini sağlamak ve korumak için resmi denetimlerin yanı sıra,  yine SERKA'nın desteklediği “Kars Balı Coğrafi İşaretinin Denetim Sistemı İle Tüketici Üretici Bağının Oluşturulması Projesi (TRA2/18/TDO5/0121)” kapsamında Kars Balına özgü kare kodlu (QR kode) etiket ve web tabanlı mobil uygulama çalışması oluşturulmuş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Kare kodlu etiket ve web tabanlı mobil uygulama çalışması ile öncelikle oto kontrol sağlanacak, tüketicilere ürünü akıllı telefonlardan sorgulama imkanı sağlayacaktır. Mobil uygulama ile tüketici ürünün; üretim tarihini, denetim tarihini, kimlerin denetlediğini, Coğrafi İşaret tescil belgesini dolayısıyla geleneksel üretim metodunu ve ürünün ayırt edici özelliklerini, üretici adını, üretici iletişim bilgilerini görebilecek ve şikayetini, memnuniyetini, önerisini sunabilecektir. Uygulamayı akıllı telefon kullanıcıları telefonlarına “Kars Balı” yazarak indirebilir, web üzerinden devam edebilir veya herhangi bir kare kod okuma programından uygulamaya erişebilirler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler