Deniz balığı aynı gün Kars’ta da tezgahlarda

Deniz balığı aynı gün Kars’ta da tezgahlarda

Balık sezonu ülkenin en uzak kenti Kars’ta da açıldı

Tacettin DURMUŞ

Av yasağının sona ermesiyle birlikte, yurt genelinde olduğu gibi ülkenin en uzak kenti Kars’ta da deniz balıkları tezgâhlardaki yerini aldı.

15 Nisan’da başlayan balık avı yasağının kalkmasının ardından Karadeniz’de tutulan balıklar, aynı gecenin sabanında Kars’a da ulaşıyor. Özelikle Karadeniz’de avlanan deniz ürünü balıklar günün ilk ışıklarıyla birlikte balıkçı tezgahlarında ve Karslıların sofralarında da yerini buluyor.

HAMZA KOCA BALIKÇILIK GECE İŞİDİR

Kars’ta baba mesleğini devam ettiren balıkçı Hamza Koca, sahil kentlerinde ki balık tezgâhlarında satışa sunulan tüm balıkları, aynı gecenin sabahı Kars’a da getirdiğini söyledi.

Türkiye’ni en uzak ve soğuk kenti Kars’ta balıklarını taze bir şekilde müşterilerine sunmak için buz makinesi aldığını söyleyen balıkçı Hamza Koca, “Bildiğiniz gibi Kars çok soğuk bir il. Eksi 35 - 40’ları da buluyor. Biz ona rağmen buz makinesi getirerek müşterilerimizin hizmetine sunduk. İnşallah da bunda başarılı olacağız. Reklam amaçlı da değil ama pahalı bir makinedir. Ama yaz sezonunda da balıkçılık yaptığımızdan dolayı şebeke suyundan sağlıklı bir ortamda buz üreterek hizmete devam edeceğiz. Buradan yaprak buz bazında üretilen buzu balıkların üzerine koyuyoruz. Balıklar zedelenmeden bozulması engelleniyor. Dediğim gibi Kars en soğuk illerden biri. Ana sahil de aynı saatte balık tüketiyor. Kars’ta da. Bunun nedeni de balıkçılık gece işidir. Gece saat 10’dan sonra kayıkçılar ‘Ya Allah Bismillah’ der balık tutmaya başlarlar. Gece 2’de 3’de limana gelirler. O anda limanda olan bir balıkçıda balık alır biz de alırız. Sabahın 5’inde balık avlanacak diye bir şey yok. Sabah 8’de Kars’ta oluyoruz ve halkımızın hizmetine sunuyoruz. Türkiye’deki birçok balık çeşidini Kars’ta da bulmak mümkündür. Şu anda mevsim daha yeni başladı. Bazen 60 - 70 çeşit balık oluyor. Tabiî ki yerel balıklarda olmazsa olmazımızdır. Halk arasında sarıbalık dediğimiz Çıldır Gölü sazanı, tatlı su balığı şafak ve 40 kiloya varan yayın da satıyoruz. Bunları avlamak için yasal boyutu vardır. 33 santim boyunda ve 1,5 kilogramın üzerinde olması gerekiyor. Müşterilerimizden ricamız balık alırken boyutlarına dikkat etsinler. Bu sene yayın balığı bol olacak. Ardahan’ın Kura Nehri üzerinde 3 tane baraj kuruldu. Kötanlı, Köroğlu ve Kayabeyi barajlarında yerel balılar avlıyoruz.” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler