Doğunun Parlayan Yıldızı: Kars

Doğunun Parlayan Yıldızı: Kars

Son yıllarda ülkemizde bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik kalkınma yöntem ve yaklaşımları ağırlık kazanmış olması nedeniyle Kars’ta da yerel ekonomik sorunların çözümüne yönelik birçok proje uygulamaya konmuştur. 

Ercüment DAŞDELEN

Milletvekillerimizin ve Valiliğimizin çalışmalarıyla uygun yatırım alanları araştırılmış olup yatırım yapılacak ya da teşvik edilecek alanlar değerlendirilerek 2020 ve 2021 yılı içinde Kars’a yapılacak yatırımlar hem Milletvekillerimiz hem de Kars Valimiz tarafından açıklanmıştır. Kars’ın her gecen yıl yatırımlara cazip hale gelmesi Kars halkını hem de yatırımcıları memnun etmiştir.

Yıllar önce Türkiye’nin en azgelişmiş bölgesi olarak bilinen Kars son yıllarda AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırım ve verilen teşviklerle adeta doğunun parlayan yıldızı haline gelmiştir.

Bakü-Tiflis Kars Demir Yoluyla Kafkaslara açılan merkez konumunda olan Kars, Lojistik Merkezi ve depoları asrın projesi olarak görülmüş ve bölgenin kaderini değiştirecek bir yatırım olarak kabul görmüştür. Bu projeyle Kars sınır ticaretinin merkezi durumuna gelmiştir. Ayrıca Kars-Iğdır-Nahcivan Demiryolu Projesinin başlayacak olması da Kars ve çevre illerinin kaderini değiştirecek bir proje olarak heyecanla beklenmektedir.

Kars’ın çok geniş bir çayır - mera alanlarına ve zengin bir bitki florasına sahip olmasının hayvancılığı ve hayvansal üretim gelişimini olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle yapımı devam eden modern kesimhanenin kurulması ihtiyaç duyulan bir yatırımdı ve adım adım uygulanmaktadır. Ayrıca Kars’ın doğal bitki örtüsüne uygun olarak yapılan arıcılık, hayvancılık ve hayvansal üretimlere yönelik verilen teşviklerde Milletvekillerimizin çabaları takdirle karşılanmaktadır.

65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç’ın İl Başkanı Adem Çalkın'ın büyük katkılarıyla; Organize Besi Sanayi Bölgesinin tamamlanma aşamasında olması, 500 yataklı yeni Devlet Hastanesinin yapımına başlanılacak olması, köy yollarının beton asfalt yapımı, Digor Kars, Kars Iğdır, Kars Kağızman arası genişletilmiş yol çalışmaları ve Kars'a yapılan barajlar ve  millet bahçeleri projeleri, Kafkas Üniversitesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesine yeni ek binanın yapılacak olması, Organize Sanayi Bölgesindeki alt yapı çalışmaları, Harakani Havalimanına yapılan yeni terminal binası ve ikinci pist, ayrıca karayolu olarak; Kars şehir içindeki ana caddeler, Kars-Digor-Iğdır, Kars-Sarıkamış-Horasan, Kars-Ardahan, Kars-Çıldır-Gürcistan, Kars-Kağızman-Ağrı yollarının genişletilmesi ve sıcak asfalt yapılması, Demiryolu hatlarının yenilenmesi ve Doğu Ekspresinin dünya çapında tanıtımı, Sarıkamış kayak merkezine ilave Tesisler yapılması, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünün kurulması, Kafkas üniversitesi hastanesi, Harakani Devlet Hastanesi ve İlçelere yapılan hastaneler ile daha sayamadığımız birçok proje Kars için çok önemli yatırımlardan bazılarıdır.

Milletvekillerimizin Kars ve Karslıların sorunlarıyla yakından ilgilenmeleri ve sorun çözme istekleri sonucunda Kars’ta yatırım yapmak isteyenlere yapacakları tarımsal yatırımlara dönük olarak hibe ve düşük faizli kredi olanaklarının yanı sıra Ziraat Bankası ve KOSGEB tarafından düşük faizli kredi imkânları sağlanmaktadır. Yapılan yatırımlar ve projeler Kars’ın ve Karslıların yüzünü güldürmekte insanlarımızın geleceğe daha umut dolu bakmasını sağlamaktadır.

Çünkü Karslı biliyor ki; yapılan her yatırım iş ve aş demektir. Yapılan her yatırım gelecek nesillere yatırım demektir. Yapılan her yatırım Kars’ın makûs talihinin yenilmesi demektir.

Yazımın başlığını “Doğunun parlayan yıldızı Kars” diye koymamın sebebi; bu yıldızı parlatan Sayın Milletvekillerimize teşekkür anlamındadır. 

Milletvekillerimiz; iktidarın, milletin mevcut ve çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan, bu doğrultuda, millet tarafından yetkiye layık görülüp devlet imkânlarıyla icraat ve üretimde bulunan siyasal çalışmalara dayalı yatırımlar olduğunu çok iyi bildiklerinden ve tahlil ettiklerinden dolayı her alanda başarılı çalışmalarını sürdürmektedirler.

2020 yılı içinde Kars Valiliği tarafından açıklanan yatırımlara baktığımızda Kars’a yapılan yatırımları daha iyi değerlendirmekteyiz. Kars Valiliği 2020 yılında yaptığı açıklamada Kars’ta kamu yatırım proje sayısının 280 olduğunu, bu yatırımların toplam proje bedelinin ise 3 milyar 445 milyon 380 bin 261 TL olduğunu açıklamıştı.

Biz Karslılar parlayan yıldıza değil yıldızı parlatanlara bakıyoruz.

Karsımıza yapılan her yatırım için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler