Dolandırıcılara yönelik Türkiye’de ilk operasyon Kars’ta gerçekleştirildi

Dolandırıcılara yönelik Türkiye’de ilk operasyon Kars’ta gerçekleştirildi

0850 hatların kullanılması suretiyle yapılan dolandırıcılık şüphelilerinin yakalanmasına yönelik Türkiye’de yapılan ilk operasyon Kars’ta gerçekleştirildi.

KARS HAKİMİYET

Kars Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kars merkezli İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Amasya illerinde 23 adrese eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonlarda 19 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Şahısların Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma (TCK madde 220) ve (TCK madde 158 -1 L,F) Nitelikli Dolandırıcılık suçu kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Yakalanan şahısların adli işlemleri, sorgu ve soruşturmaları Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce devam ediyor.

Yapılan açıklamada; banka hesaplarında suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 33 milyon 500 bin TL tutarında para transferi gerçekleştirildiği tespit edilmiş olduğu da belirtilerek, “Şüphelilerin yakalanmasına ve suçlarda kullanılan dijital materyallerin elde edilmesine yönelik 21.01.2020 günü Kars merkezli İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Amasya illerinde 23 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma (TCK madde 220) ve (TCK madde 158 -1 L,F) Nitelikli Dolandırıcılık suçu kapsamında (19) şahıs gözaltına alındı. Yakalanan şahısların adli işlemleri, sorgu ve soruşturmaları Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce devam etmektedir.”denildi.

Kars Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bir şahsın 0850 hattan aranarak, karşısındaki şahsın banka görevlisi gibi kendisini tanıtıp adına kredi tahsisi yapıldığı ve iptalini sağlamak suretiyle müşteki şahıstan kart ve kimlik bilgileri alınarak toplamda 15 bin TL dolandırılması üzerine çalışma başlattı.

Kars Emniyet Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, sosyal paylaşım sitelerinde Banka Ödeme Sayfaları, E-Devlet gibi sitelerin sahtesinin oluşturulduğu hatırlatılarak, bu sahte sitelere giriş yapan Türkiye genelinde çok sayıda vatandaşın, kart ve kimlik bilgilerini depolandığı belirtildi. Böylece dolandırıcıların, daha sonra vatandaşları 0850’li numaralardan arayarak kendilerini banka personeli olarak tanıtıp önceden elde ettikleri kart ve kimlik bilgilerini kullanarak mustekilere 3d secure işlemleri, kredi çekme, havale ve EFT gibi işlemler yaptırılmak suretiyle çok sayıda vatandaşın dolandırıldığı belirtilerek, şüpheli şahısların elde edilen paraları aracı hesaplarla kendi hesaplarına havale ettikleri vugurlandı.

Yapılan açıklamada vatandaşlar, örgüt üyelerinin facebook, instgram ve twitter vb. gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesaplar açarak "kredi masrafları geri karşılanıyor aşağıdaki linke tıklayın" , "kart aidatlarınızı geri yatırıyoruz aşağıdaki linke tıklayın" gibi reklamlar verdiği yönünde de uyarıldı. Yapılan uyarılarda “Ayrıca vatandaşlar, şüpheli şahıslara ait olan e-devlet ve bilinen banka sitelerinin görüntüsüne benzer kopya sitelere yönlendirilip, müştekilerin burada boş kutucuklara kart aidatlarını ve kredi masraflarını alacakları düşüncesi ile tüm kart bilgileri ve kimlik bilgilerini verdikleri, bunun üzerine örgüt üyelerinin müşterileri arayarak kendi kopya sitelerine girdikleri saat dilimini belirterek bu saatlerde işlem yapıp yapmadıklarını teyit ettikleri ve onay aldıklarında provizyonda kalan işleminizi iptal edelim diyerek müştekilere gelen ve aslında kendilerine yaptırdıkları havale EFT gibi işlemlerin şifrelerini aldıkları tespit edilmiştir.”denildi.

Öte yandan Kars Emniyet Müdürlüğü, örgütün yönetici kadrosu ve üyelerinin yakalanmasına yönelik Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile birlikte yürütülen teknik takipli ve fiziki takipli analiz çalışmalarının Yurt genelinde yapıldığını belirtti.

Banka hesaplarında suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 33 milyon 500 bin TL tutarında para transferi gerçekleştirildiği tespit edilmiş olduğu da belirtilerek, “Şüphelilerin yakalanmasına ve suçlarda kullanılan dijital materyallerin elde edilmesine yönelik 21.01.2020 günü Kars merkezli İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Amasya illerinde 23 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma (TCK madde 220) ve (TCK madde 158 -1 L,F) Nitelikli Dolandırıcılık suçu kapsamında (19) şahıs gözaltına alındı. Yakalanan şahısların adli işlemleri, sorgu ve soruşturmaları Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce devam etmektedir.”denildi.

Yapılan açıklamada; “Vatandaşlarımızın 0850 hatlardan gelen aramalara, özellikle kendilerini banka görevlileri olarak tanıtan şahıslara herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmamaları ve yine özellikle cep telefonlarına dolandırıcılar tarafından yönlendirilen SMS mesajlarını ve gelen şifre bilgilerini karşı tarafla paylaşmamaları gerekmektedir.” Şeklinde uyarıda bulunuldu.

dolandiricilara-yonelik-turkiye’de-ilk-operasyon-kars’ta-gerceklestirildi-(2).jpgdolandiricilara-yonelik-turkiye’de-ilk-operasyon-kars’ta-gerceklestirildi-(3).jpgdolandiricilara-yonelik-turkiye’de-ilk-operasyon-kars’ta-gerceklestirildi-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler