Dr. Gökhan Perincek: “Kimler zatürre aşısı yaptırmalı!”

Dr. Gökhan Perincek: “Kimler zatürre aşısı yaptırmalı!”

Dr. Perincek, zatürre aşısının Covid-19'a karşı koruyuculuğu olmadığını söyledi.

Volkan KARABAĞ

Kars Harakani Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Türk Toraks Derneği Kars İl Temsilcisi Dr. Gökhan Perincek, salgınının hız kesmediği bugünlerde, sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte grip ve zatürre vakalarının da koronavirüs vakalarına eklenme ihtimalinin bulunduğunu ve tüm dünyayı sarsan Covid-19 salgınına, grip ve zatürre salgınlarının da eklenmemesi için risk grubunda bulunan hastaların aşı olunması gerektiğini vurguladı.

Akıllara takılan zatürre nedir, zatürre aşısını kimler yaptırmalı, bu aşı koronavirüsünden de korur mu? soruları hakkında açıklama yapan Dr. Perincek, “Zatürre ya da tıbbi adıyla “pnömoni”; bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. İleri yaş, sigara kullanımı, kronik bir kalp ya da akciğer hastalığının varlığı, madde bağımlılığı, bilinç bozukluğu ve öksürük refleksinin bozulması ile seyreden bazı nörolojik hastalıklar, yabancı cisim aspirasyonu, zararlı gazlara maruz kalmak gibi bazı faktörler zatürre için risk faktörleri olarak sıralanabilir. Damlacık saçılması sonucu solunum yoluyla alınan zatürre etkenleri için en önemli korunma yolu hasta kişiyle yakın teması azaltmak ve maske takmaktır.” dedi.

Dr. Perincek; kimler zatürre aşısı yaptırmalıdır? Sorusuna ise, “Sağlıklı 2-65 yaş arası kişilerin yaptırmasına gerek yok. Ancak risk grubunda olanlar, yani 2 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşın üzeri yetişkinler, kalp-damar hastalığı veya kronik akciğer hastalığı bulunanlar, diyabetikler, siroz hastaları, dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastalar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, organ nakli olanlar, lenfoma/multipl miyelom hastaları, kanser hastaları, kemoterapi ve/veya radyoterapi görenler, AIDS'li hastalar, huzurevlerinde yaşayanlar zatürre aşısı yaptırmalıdır.” yanıtını verdi.

Zatürre aşısının Covid-19'a karşı koruyuculuğu olmadığını da belirten Dr. Perincek; bu nedenden dolayı risk gurubunda olmayan kişilerin aşı yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvurmalarının ve aşı yaptırmalarının, sınırlı sayıda bulunan aşıların erkenden bitmesine ve asıl aşı yaptırması gereken risk gurubundaki hastaların aşıya ulaşamamalarına neden olduğunu bu konuda hemşerilerimizin daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler