Dr. Özlem Alhan Güncü’den Antibiyotik uyarısı!

Dr. Özlem Alhan Güncü’den Antibiyotik uyarısı!

Kars İl Sağlık Müdürlüğü her yıl olduğu gibi bu yılda; Dünya Sağlık Örgütünün 18-24 Kasım tarihlerini ‘Antimikrobiyal Farkındalık Haftası’ olarak kabul etmesi nedeniyle Kars’ta da farkındalık çalışmaları yürütüyor.

Tacettin DURMUŞ

Hafta dolayısıyla, Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Alhan Güncü, Antimikrobiyallerin keşfi sonrasında tedavide kullanılmasının, insan hayatının kalitesine ve yaşam süresine katkı sağlamış olduğunu söyledi.

Dr. Güncü, Antimikrobiyallerin keşfinin aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarında da modern tıbbın yapı taşı olarak görev yapmış olduğunu da dikkat çekerek, ancak zamanla antimikrobiyallerin insan ve hayvan sağlığında bilinçsiz ve aşırı kullanımı, hijyen yetersizliği, aşılama ve infeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması gibi nedenlerin, antimikrobiyal direncin ortaya çıkmasını ve yayılmasını artırmış olduğun da altını çizdi.

antimikrobiyal direncin küresel bir sağlık sorunu olduğunun da altını çizen Dr. Özlem Alhan Güncü, yaptığı bilgilendirmede; “Antimikrobiyal direnç, enfeksiyona neden olan mikkroorganizmaların, daha önce etkili olan antimikrobiyallere yanıt vermemesine ve tedavinin başarısız olmasına neden olur, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Sonuçta antimikrobiyal direnç, sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiren en ciddi küresel sağlık sorunlarından birisi haline gelmiştir.  Dünya Sağlık Örgütü, uygun antibiyotik kullanımını "klinik olarak tedavi etkisi maksimum ilaçla ilgili yan etki ve antimikrobiyal direnç gelişim riski minimum olan antibiyotiklerin maliyet etkin kullanımı" olarak tanımlamaktadır. Antibiyotiklerin toplumda gereksiz kullanımının kısıtlanması, uygun zamanda ve uygun endikasyonda kullanılmasının yaygınlaştırılması gereklidir.” dedi.

ANTİBİYOTİK DİRENCİNİN YAYILMASINI ÖNLEMEK VE KONTROL EDEBİLMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Dr. Özlem Alhan Güncü, Antibiyotik direncinin yayılmasını önlemek ve kontrol edebilmek için neler yapılması gerektiğini de şu şekilde sıraladı:

Antibiyotikler yalnızca hekim tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır.

Hekim antibiyotiğin gereksiz olduğunu belirttiğinde ısrarcı olunmamalıdır.

Antibiyotik kullanırken daima hekimin doz ve süre tavsiyelerine uyulmalıdır. Yarım kalmış antibiyotik kutulan tekrar kullanılmamalı ya da başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

Düzenli olarak elleri yıkayarak, hijyenik olarak yiyecek hazırlayarak, hasta insanlara yakın temastan kaçınarak ve aşı ile korunmanın mümkün olduğu hastalıklarda aşı yaptırılarak korunma sağlanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün "Daha Güvenli Gıda için Beş Anahtar’ını takip ederek (hijyenik olarak) gıda hazırlanmalıdır: Gıdaları temiz tutun, iyice pişirin, çiğ ve pişmiş gıdaları ayının, yiyecekleri güvenli sıcaklıklarda tutun, güvenli su kullanın.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler