Dünya Miras Listesine böyle mi sahip çıkıyoruz?

Dünya Miras Listesine böyle mi sahip çıkıyoruz?

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 15 Temmuz 2016 tarihinde dahil edilen Ani Ören Yeri adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Volkan KARABAĞ

Türkiye- Ermenistan sınırındaki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kars’ta ki Ani Ören Yeri’ne gelen yerli ve yabancı turistler, koronavirüsten korunmak için kullanılan maskeyi çöpe değil de yerlere gelişi güzel attıkları gözleniyor.

Salgından korunmak isteyenlerin neredeyse günlük aksesuarı haline gelen maskelerin vatandaşların bilinçsiz bir şekilde gelişi güzel bir şekilde atılması yüzünden büyük tehlike yaratıyor.

Kars’ta bazı vatandaşlar kullandıkları maske ve ıslak mendilleri kentte cadde ve sokaklarda yerlere atmasının yanı sıra Ani Ören Yeri’ne gelen bazı yerli ve yabancı turistlerin de ziyaret ettiği Ani’de yerlere atması, hastalık bulaşı riskine davetiye çıkartıyor.

Kars Harakani Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktor Ayşegül Tuna, sokaklara ve toplu taşıma araçlarına atılan maskeler ve eldivenlerin hem toplumu hem de toplum için çalışan temizlik görevlilerinin sağlığını riske attığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tuna, “Koronavirüs ile mücadelemiz sırasında yavaş yavaş normalleşmeye başladığımız bu süreçte halkımızın kendini ve sevdiklerini güvende tutmak için maske ve eldiven kullanımında artış yaşandığı gözlenmektedir. Ne yazık ki aynı artışı kullanılmış maske ve eldivenlerin sokaklara atılmasında da görüyoruz.  Bu ekipmanların dış yüzünde biriken virüs, ekipmanların sokağa atılmasıyla birlikte halk sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Sokaklara ve toplu taşıma araçlarına atılan maskeler ve eldivenler hem toplumu hem de toplum için çalışan temizlik görevlilerinin sağlığını riske atmaktadır. Çünkü bu maskelerin üzerindeki virüs miktarına göre ona temas eden kişiler önce kontamine olur ve sonrasında hasta olabilir. Bu nedenle bu kişisel koruyucu ekipmanların mutlaka tıbbi atık gibi davranılarak özel kapaklı çöp konteynerlerine atılması, ya da evden çıkarken yanımıza alacağımız bir poşet içine atılarak başka kimsenin dokunamayacağı şekilde çöp konteynerlerine atılması önerilir. Bunun haricinde eldiven kullanımı da önerilmemektedir. Çünkü eldiven yalancı bir güven duygusu aşılar ve fark etmeden her yere dokunuruz. Buna telefonlar da dahil. O nedenle eldiven takmaktan ziyade elimizi sık yıkamamız ve maske takmaya dikkat etmemiz gerekmektedir.” dedi.

dunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(1).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(2).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(3).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(4).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(5).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(6).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(7).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(8).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(9).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(10).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(11).jpgdunya-miras-listesine-boyle-mi-sahip-cikiyoruz-(12).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler