Erkan Karagöz: “Amacımız tarihe not düşmektir”

Erkan Karagöz: “Amacımız tarihe not düşmektir”

Beylerbeyi Sarayının çatısı aslına uygun restore edilmiyor!

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi Derneği Başkanı Erkan Karagöz, Kars’ta restorasyonu sürdürülmekte olan Beylerbeyi Sarayı olarak bilinen Beylerbeyi Askeri Kışlasının çatısının aslına aykırı olarak yapıldığını bir kez dile getirdi.

Karagöz geçtiğimiz günlerde yerel basına da yansıysan şekilde ilgililerden bu restorasyonun gözden geçirilerek durdurulmasını istediğini belirten Karagöz, talebinin ciddiye alınmadığını belirterek, sorunu doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmak zorunda kaldığını açıkladı.

Konuyu bir kez daha Kars kamuoyuna ve ilgililere hatırlatmak istediğini belirten Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi Derneği Başkanı Erkan Karagöz: “Dilekçemiz ekinde sunduğumuz ve burada sizlerle paylaştığımız gibi açıklamak isteriz ki. 1900’lü yılların başında Kars’ta çekilmiş fotoğraftan da görüleceği üzere, aslında düz damlı olması gereken yapıya, sanki otel olma olasılığı da göz önünde tutulmuştur. Böylece; çatı yapıldığını panel profil demirler çatıldığını belirtilerek, gerek sunduğumuz fotoğraf gerekse 18 yüzyıl ve sonraki yıllarda yolu Kars’a düşmüş olan bütün seyyahların çizmiş olduğu çizimlerden günümüze aktarılan linol, taş veya çinko baskı görsellerin hepsinde de burasının düz damlı olduğunun açıkça görülmektedir. Bu çizimlerden en önemlisi ise 1855 Kars Kalesi komutanı Fenwick Williams tarafından eskizleri çizilen ve 1977 savaşını temsil için “The illustrated London News.” Dergisinin Dec.1 1877 sayısında yayınlanan “The Town And Citadel Of Kars” adlı çizim olduğunu o çizimde de yapının düz damlı olarak yer aldığı belirtilerek bu nedenle yapılan restorasyon hatalıdır ve durdurulması gerekir; Dedikten sonra, dini ve askeri öneme sahip yapıların, özellikle de Kars’ın Osmanlı devletine katılmasından sonra yapılan ilk askeri yapı olması nedeniyle ayrı bir öneminin olduğunu düşündüğümüz Beylerbeyi (Kışlasının) Sarayının bir Otel’e dönüştürülmesinin, Kars’ın tarihsel geçmişinde önemli bir yeri olan böyle bir yapının Otel olarak yapılmasının önüne geçilmesini ve yapının ciddi bir eksikliğini duyduğumuz Kars Müzeleri kompleksi olarak değerlendirilmesinin tarihsel dokusuna daha uygun düşeceği kanısında olduğumuzu vurgulamıştık.

Yazdığımız yazıya Bakanlık yetkililerince yanıt verildi. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 19.7.2019 tarih ve75383205-165.02.04-E.601955 sayılı ivedi kaydıyla gönderdiği yanıtta, “başvuru belgelerimizin başvuruda bahsi geçen hususların 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuat kapsamında Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce İncelenerek gerekli işlemlerin yapılması, sonucundan ilgilisine ve Bakanlığımız Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bilgi verilmesi kaydıyla ivedi olarak gönderilmiştir.” Denilmektedir.

Gönül isterdi ki bu hususları dile getirdiğimiz ve basın yoluyla paylaştığımız görüşlerimiz dikkate alınsaydı, doyurucu bir yanıt verilmiş olsaydı da hakkımızı, bu şehrin hakkını aramak için Bakanlıklarımızın kapısını çalmak durumunda kalmasaydık.

Belirtmek isterim ki amacımız tarihe not düşmektir. Sonuç ne olur bilmiyoruz. Ama biz üzerimize düşeni yaptık; Sayın Bakanlık yetkilileri de başvurumuz ivedi kaydıyla Kars’taki ilgili kuruma göndererek üzerine düşeni yaptı. Gerisi bu sorumluluğu yüklenmek durumda olanlara kaldı.

beylerbeyi-sarayinin-catisi-aslina-uygun-restore-edilmiyor!-(8).jpgbeylerbeyi-sarayinin-catisi-aslina-uygun-restore-edilmiyor!-(7)-001.jpgbeylerbeyi-sarayinin-catisi-aslina-uygun-restore-edilmiyor!-(2).jpgbeylerbeyi-sarayinin-catisi-aslina-uygun-restore-edilmiyor!-(3).jpgbeylerbeyi-sarayinin-catisi-aslina-uygun-restore-edilmiyor!-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler