Gürbüz Çapan, Türk Ocağı Binasını Kültür Turizmine Kazandıracak

Gürbüz Çapan, Türk Ocağı Binasını Kültür Turizmine Kazandıracak

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı tarihi bina, yıkılarak aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

Tacettin DURMUŞ / www.karshavadis.com 

Fotoğraflar: Yıldırım Öztürkkan

Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı hemşerimiz Gürbüz Çapan tarafından satın alınan ve bir zamanlar Tekel deposu olarak kullanılan bina, içerisinde kütüphanenin de bulunacağı kültür turizmine uygun çok amaçlı yeni bir bina haline getirilecek.

Projesi Mimar Ali İhsan Alınak tarafından çizilen, Kars Kalesi eteklerinde tarihi doku içerinde ve Atatürk Caddesi üzerinde bulunan binanın restore edilerek harabe halden kurtarılması durumunda bölgenin tarihi geçmişine de ışık tutacak. Bina, büyük önder Atatürk’ün de, Karslılar tarafından daha fazla anılmasına ve hatırlanmasına vesile olacak.

Araştırmacı - Yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan’dan elde edinilen bilgilere göre; bir zamanlar Tekel deposu olarak da kullanılan tarihi bina, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı bina olduğu tarihi kayıtlarda yer alıyor.

Öztürkkan tarafından 1928 yılına ait bir fotoğrafıyla birlikte edinilen bilgilere göre; Türk Ocağı binası Turan Oteli olarak kullanılmış olduğu gibi o zaman Türk Ocağı olarak ta hizmet vermiş. Türk Ocağı Reisi Gümrü’lü Kara Lakaplı Hamid Ersözoğlu Bey’dir. İki katlı bina, şimdiki Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesindeki Resul Yıldızın binasına benzemekte imiş. Binanın giriş katı o zamanki Osmanlıca adı İnhisar İdaresi yani Gümrük Muhafaza Müdürlüğü olarak kullanılmıştır. Bu binanın Gümrük ve Tekel Bakanlığı bünyesinde olmasından dolayı 1960- 1965 yılları arasında sökülüp şimdiki tekel deposu binası olarak yapmışlardır. Uzun yıllar tekel deposu olarak kullanılan bina Tekel kapatıldıktan sonra o günden bu zamana kadar kaderine terk edilmiştir.

Hali hazırda Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı hemşerimiz Gürbüz Çapan tarafından satın alınan binanın, Mimar Ali İhsan Alınak tarafından aslına uygun olarak restore edilerek, Kars’a ve Gürbüz Çapan’ın adına yakışır bir şekilde kültür turizmine kazandırılması Karslılar tarafından memnuniyetle karşılanacak.

gurbuz-capan,-turk-ocagi-binasini-kultur-turizmine-kazandiracak-(5).jpggurbuz-capan,-turk-ocagi-binasini-kultur-turizmine-kazandiracak-(3).jpggurbuz-capan,-turk-ocagi-binasini-kultur-turizmine-kazandiracak-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler