Güven: “12 Eylül darbesinin üzerinden 39 yıl geçti”

Güven: “12 Eylül darbesinin üzerinden 39 yıl geçti”

Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen kanlı 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 39 yıl geçti.

KARS HAVADİS

Kanlı darbeye bizzat şahitlik eden ve yaşayan 23. Dönem Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, kaleme aldığı yazısında, 12 Eylül darbesi ve öncesi Sıkıyönetim Mahkemelerinin Başkanlarının hukukçu olmayan albaylar olduğunu hatırlattı.

İnsanların bu albaylar tarafından göstermelik olarak yargılandığını da hatırlatan Güven, cezaların darbe gereği emir komuta zinciri içinde verildiğini söyledi.

Darbeci albayların kendilerinden olmayanı vatan hayini olarak gördüklerine de vurgu yapan Mahmut Esat Güven: “Verdikleri kararlar ne olursa olsun, kendilerince adil kararlardı. Çünkü yargılananlar kendilerinden değildi. Kendilerinden olmayan her kişi ise vatan hainiydi.”dedi.

O dönemlere ait hakimlerinin, avukatların ve bazı tutukluların ifadelerinden kısa alıntıları gazetemiz okurlarıyla paylaşan Güven: "Delil toplama zahmetine katlanmadılar. Ortaçağdaki engizisyon mahkemeleri gibi, basarsın işkenceyi alırsın itirafı, verirsin cezayı, 12 Eylül adaleti buydu." (Av. Nihat Toktay. Erdal Eren'in Avukatı)

"12 Eylül dönemindeki Sıkıyönetim yargılamaları tarihin yüz karasıdır."(Ekrem Çelenk, Devrimci Yol davası yargıcı)
"Sıkıyönetim Komutanları tabii ki bu işin çok farkındaydılar. Sıkıyönetim karargahının ilerisinde bir sorgulama merkezi var. Oradaki işkenceyi bilmemesi mümkün mü? Onun gözetiminde, denetiminde oluyor. Oradan sesler geliyor. Oradan bağırmalar geliyor." (Ümit Kardaş, Askeri Savcı)
"13 yıl cezaevinde tutuklu kaldım. Üç kez idam cezasına çarptırıldım. Bu süre zarfında üç kez mahkemeye çıkmamışımdır." (İbrahim Yirik, Metris Cezaevi tutuklusu"
O dönemde Sıkıyönetim Komutanları kim daha fazla adam asacak diye yarışıyorlardı." (Av. Sadık Akıncılar, 3. Yol Davası Avukatı)

Biz ne yaptık? 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği içerisinde, Anayasanın 15. geçici maddesini yürürlükten kaldırdık. Böylece 12 Eylül darbecilerini yargılamış olacaktık. Sadece hayatta olan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yı yargıladık. Ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası verdik. Zaten her ikisi de yaştan dolayı oturmuş ölümü bekliyorlardı. Dosyaları kesinleşmeden öldüler. Böylece 12 Eylül davası da kapanmış oldu. Geride Sıkıyönetim Komutanları, Genareller, Ordu Komutanları, Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik, işkenceci polisler, emniyet müdürleri ise aklanmış oldular.
Yaş icabı bir kısmı öldü, bir kısmı ölümü bekliyor. Dönemin mahkumları yaşadıkları zulümlerden sonra zaten fazla yaşamıyorlar. Bu dünyada yaptıklarımızdan yırttık diye sevinmeyin.! Asıl mahkeme bundan sonra "ilahi adalet" önünde, sizlerle bizim aramızda görülecek. Adil olsaydınız, sizi dualarla ansa idik… Ama adil olmak bir yana, bize karşı, insanlığa karşı yeni bir kara sayfa açmış oldunuz…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler