Haberimizin ardından yetkililer harekete geçti

Haberimizin ardından yetkililer harekete geçti

Geçtiğimiz gün gündeme getirdiğimiz Türkiye – Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay Baraj Gölünün su seviyesinin azalması nedeniyle yaşanan balık ölümleri yetkilileri harekete geçirdi.

Volkan KARABAĞ

1975 – 1983 yılları arasında sulama ve taşkın önleme amacıyla yapılan Arpaçay Barajı’nın kapaklarının açılması su seviyesi düştü. Kars Çayı ile Karahan Çayının birleştiği Akyaka’ya bağlı Aslanhane Köyü sınırlarında bulunan bölgede su debisinin günden güne düşmesi nedeniyle geçtiğimiz gün toplu balık ölümleri yaşanmıştı.

Kars Valisi Türker Öksüz'ün talimatıyla yaşanan balık ölümleri ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, DSİ 24. Bölge Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma başlattı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipler, sudan ve ölü balıklardan numune alarak laboratuvara gönderdi. Yapılan ilk incelemede su seviyesinin azalması nedeniyle balıkların oksijensiz kalmasından dolayı öldüğü tespit edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün, “Kars, tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkezdir. Arpaçay Barajı çevresindeki köylerde balık ölümlerinin yaşandığı bilgisi üzerine Kars Valisi Türker Öksüz'ün talimatıyla ekiplerimizi gönderdik. Ekiplerimiz ölü olan balıklardan numuneler aldı, suyun teknik özelliklerine baktılar numuneleri incelemeye gönderdik. Barajımız bir noktada ilimizde sulama amaçlı kullanılmaktadır, Iğdır ve Kars illerinde ekilen ürünlerin sulanması amacıyla su veriliyor, Iğdır'da da ekilen ikinci ürünlere su veriliyor üretim için su bir ihtiyaç. Teknik ekibimizin bölgede yaptığı inceleme ile tutulan ön rapor tutanağında balık ölümlerinin suyun azalmasına bağlı olarak yaşandığı teknik raporda çıktı. DSİ 24. Bölge Müdürlüğüyle yaptığımız görüşmelerde balık ölümlerinin suyun azalmasına bağlı olması hususunda çıkan rapor sonucunda bölge müdürümüz bırakılan suyun 20 metre küp saniyeden 15 metre küp saniyeye düşürdü. Bu su balıklar için nefes olacaktır, şu anki ölümler balıkların azalan suyuna bağlı, kıyı şeridindeki balıkların oksijen azlığına bağlı olarak ölüm gerçekleşmiş. Balıklara can olacak suyun baraj kapaklarını kısmen kapattılar, barajımın doluluk oranı artacak, şu anda sıkıntı çözülmüştür.” dedi.

haberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(7).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(2).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(1).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(3).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(4).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(5).jpghaberimizin-ardindan-yetkililer-harekete-gecti-(6).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler