Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu toplandı

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu toplandı

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme toplantısı yapıldı.

Ercüment DAŞDELEN
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu 2021 yılı 3. dönem toplantısı Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz’ün Başkanlığında kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 
Toplantı gündeminde “Kadına yönelik şiddet ile mücadele veerkenyaşta ve zorla evlilikler ile mücadele’’ alanında yapılan çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerin yapılması ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonu ile yürürlüğe giren 4. Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın tanıtımı yapıldı.
Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, yaptığı değerlendirmede; kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda gerek kamuoyunda gerek toplumun tüm kesimlerinde bir farkındalık oluşmaya başladığını belirterek, bakanlıklar arasında protokoller yapıldığını, gerek protokol gerekse faaliyetlerden oluşan etkinlik planının verimli ve etkili şekilde uygulanması halinde problemlerin en aza indirilebileceğini söyledi. 
Görevli personelin ilçeler ve mahalleler risk değerlendirmeleri yaptığını belirten Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, kamu çalışanlarına, sivil toplum örgütlerine ve toplumun diğer kesimlerine yönelik eğitimlerin devam edeceğini belirtti. 
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyetleri
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koordinasyonunda bu güne kadar;2007-2010 yıllarını kapsayan 1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, 2012-2015 yıllarını kapsayan 2. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, yürürlüğe girdi. 
4. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı ise 2021-2025 yıllarını kapsamaktadır.
Ulusal Eylem Planı 30.06.2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiş, 01.07.2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip ERDOĞAN’ın himayelerinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurulmuştur.
4. Ulusal Eylem Planı içerisinde “Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi” amacı üzerine planlamalar yapılmıştır. 
“Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi” kapsamında 5 ana hedef oluşturulmuştur.
Hedefler:1.Adalete Erişim ve Mevzuat 2. Politika ve Koordinasyon 3. Koruyucu ve Önleyici Hizmetler 4.Toplumsal Farkındalık 5. Veri ve İstatistik 
Mevcut 5 ana hedef altında toplamda 22 strateji ve 227 faaliyet planlanmıştır.
Ulusal Eylem Planının kamuoyuna duyurulması çalışmaları kapsamında ŞÖNİM Müdürlüğü tarafında bilgilendirme çalışmaları başlatılmış olup, paydaş kurum ve kuruluşlar öncelikli olmak üzere bu çalışmalara yıl içerisinde devam edilmesi planlanmaktadır.
Yine Ulusal Eylem Planı kapsamında ilimizde de 2022-2025 yıllarını kapsayan 2. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planının hazırlanarak 01.01.2022 tarih itibari ile yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.
Ulusal Eylem Planı içerisinde yer verilen;
1.Şiddetle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi ve etkin uygulanması sağlanacaktır
2.Kadına yönelik şiddet eylemlerinin etkili ve orantılı şekilde cezalandırılmasını sağlanacaktır.
3.Kadına yönelik şiddetle mücadele için gerekli kaynak ve yeterli bütçe tahsis edilecektir.
4.Şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korunmasında kolluk uygulamalarının etkinliği artırılacaktır.
5.Kadına yönelik şiddetle mücadelede iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanılacaktır.
6.Afet, acil durum ve salgın hastalık vb. olağan üstü dönemlerde hizmetlere erişim ve hizmet sunumunun aksaklığa uğramaması için gerekli tedbirler alınacaktır
7.Kadına yönelik şiddetle mücadeleye erkeklerin katılımı sağlanacaktır.
8.Örgün eğitimin tüm kademelerine şiddete sıfır tolerans anlayışı yerleştirilecektir.
9.Özel sektörün kadına yönelik şiddetle mücadeleye aktif katılımı sağlanacaktır.
10.Şiddetle mücadele alanında bilimsel araştırma altyapısı geliştirilecek ve düzenli araştırmalar gerçekleştirilecektir.
11.Yerel düzeyde özelleştirilmiş politikalar için 81 ilde ‘‘Kadına Yönelik Şiddet Risk Haritaları’’ hazırlanacaktır.
Gibi planlamalar kapsamında kadına yönelik şiddet ile mücadele çalışmalarının etkinliğinin ulusal düzeyde artırılması hedeflenmektedir.

8476efce-b059-4642-8fd5-081086a5afdd.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler