Kahraman gazilerimize madalya ve berat verildi

Kahraman gazilerimize madalya ve berat verildi

Kars’tan Kıbrıs Barış Harekatına katılan 36 gaziye milli mücadele madalyası ve beratı verildi.

Volkan KARABAĞ / KARS HAKİMİYET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından Milli Mücadele Madalyaları Tüzüğü kapsamında 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılan gazilere ve gazi yakınlarına milli mücadele madalyası ve beratı teslimi nedeniyle Muharip Gaziler Derneğinde tören düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene Kars Valisi Türker Öksüz, 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Muharip Gaziler Dernek Başkanı Yüksel Öztürk, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Kadir Sarıdağ, daire amirler, gaziler ile aileleri katıldı.

Muharip Gaziler Dernek Başkanı Yüksel Öztürk, kendilerinin Kıbrıs Türkleri ile Türkiye’nin ezeli gönül birlikteliğinin canlı tanıkları, kıymetli taşıyıcıları olduklarını belirterek, “Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi, huzur, güvenliği ve esenliği için gözümüzü kırpmadan cepheye koşup gazilik mertebesine eriştik. Kararlı mücadelemiz sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün, Ada’nın kurucu ve eşit iki parçasından biridir. Hak ve eşitlik mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türk’ünün sabrı ve dirayeti, bizler için gurur kaynağıdır. Bizler canımızla kanımızla Kıbrıs Türk’ünün her zaman yanında durduk, durmayı da sürdüreceğiz. Anavatan ve garantör Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da omuz omuza birlikte çalışmaya devam edecektir. Kıbrıs, bizim milli davamızdır.” dedi.

“Gazilere baktığınızda yüce bir insancın ve şanlı bir tarihin yansımalarını görebilirsiniz.” ifadesini kullanan Başkan Öztürk, “Türkiye Cumhuriyetinin geçmişten bugüne mazlum coğrafyaların umudu, barış ve adaletin savunucusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bundan sonra da aynı düşünceyle hareket edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatına katılan biz gazileri bu madalyalarla gururlandıran Cumhurbaşkanımıza, Kıbrıs Hükümetine ve Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığına teşekkürü bir borç biliriz bu mutlu ve gururlu günümüzde bizlerle bir arada bulunan sayın Valimiz Türker Öksüz başta olmak üzere çok değerli protokole Gaziler adına şükranlarımızı sunarım.” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından milli mücadele madalyaları tüzüğü kapsamında, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına katılan kahraman gazilerimize verilecek madalyaların tevcih töreni için bir araya geldiklerini ifade eden Kars Valisi Türker Öksüz, Kıbrıs Barış Harekâtı, Cumhuriyetimizin yakın tarihindeki unutulmaz olaylardan birisidir. Türk milletini eşi benzeri olmayan bir biçimde kenetleyen, başarılı bir zaferdir.  Kıbrıs Barış Harekâtı, adada yaşayan Rumlar ile Yunanistan’ın ortak enosis hayalleri nedeniyle Türk halkına uyguladıkları mezalimi bertaraf etmek maksadıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde başlatıldı.  Barış harekâtı dolayısıyla Rum ve Yunanistan’ın uyguladıkları ortak zulümden kurtulan Türk halkı, Mehmetçiği sevinç ve coşkuyla karşıladı.  Tüm olumsuzluklara ve zorluklara rağmen harekât, kısa sürede başarıya ulaştı. Adanın yüzde 35'i ele geçirildi ve bölgede yaşayan Türk halkı güvene kavuşturuldu. Türk halkı, kendi kaderini tayin hakkını kullanma yolunu seçerek, 15 Kasım 1983'te bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilan etti.  İşte bugün burada bu zaferde payı olan, canı pahasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti savunmasında yer alan siz kahraman gazilerimizle bir arada bulunmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak bu gururu, mutluluğu ve zaferi bize yaşatan siz değerli gazilerimize bu madalya ve beratı tevcih etmekten gurur duyuyorum. Sizlerin kahramanlığınızın nişanesi olan berat ve madalyalarınızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu vesileyle bir kez daha, ömrü mücadeleyle geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve harekât esnasında şehit düşen Mehmetçiklerimizi, Kıbrıslı mücahitleri ve sivil halkı rahmetle anıyorum. Ebediyete intikal eden gazilerimize cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Hayatta olan gazilerimize de sağlıklı, mutlu, hayırlı ömürler diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından 36 gazi ve gazi yakınına milli mücadele madalyası ve beratı verildi

kahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(1).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(2).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(3).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(5).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(6).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(8).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(9).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(10).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(11).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(12).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(13).jpgkahraman-gazilerimize-madalya-ve-berat-verildi-(14).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler