Karakurt Barajı ve HES Tesisinde yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı

Karakurt Barajı ve HES Tesisinde yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı

Kars’ın Sarıkamış İlçesinde yapımı devam eden Karakurt Barajı ve HES Tesisinde yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı.

Ercüment DAŞDELEN

DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırı içerisinde Aras nehri üzerinde, 1,5 milyar TL'ye mal olacak asfalt çekirdekli kaya dolgu baraj tipinde Türkiye’de inşa edilecek ilk baraj özelliğini taşıyan Karakurt Barajı ve HES İnşaatında incelmelerde bulundu.

Dündar, çalışmaları yerinde inceleyerek Karakurt Barajı ve HES İnşaatındaki son durum hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırı içerisinde Aras nehri üzerinde, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat doğrultusunda EPDK’dan alınan üretim lisansı kapsamında asfalt çekirdekli kaya dolgu baraj tipinde Türkiye’de inşa edilecek ilk baraj özelliğini taşıyan Karakurt Barajı ve HES İnşaatında incelmelerde bulunduklarını söyledi.

Karakurt Barajının, Aras nehri üzerinde gövde uzunluğunun 142 metre yüksekliğinde, Kret uzunluğunun ise 497 metre, gövde hacminin yaklaşık 6 milyon m3 olan asfalt çekirdekli kaya dolgu tipinde bir baraj olduğuna dikkati çeken Dündar, şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 1,5 milyar TL’ye mal olacak Karakurt Barajı ve HES Tesisleri tamamlandığında yılda 380 milyon kilowatt-saat elektrik enerjisi üretilecektir. Karakurt Barajı Karakurt barajı ve HES Tesisleri; derivasyon tünelleri, baraj gövdesi, dolusavak, enerji tüneli, cebri boru, santral binası ve şalt sahası ünitelerinden oluşmaktadır. Derivasyon Tünelleri, 6.3 metre iç çapında, at nalı 888 metre ve 1000 metre uzunluğunda olmak üzere iki adet tünelden oluşmaktadır. Bu derivasyon tünelleri tamamlanmıştır. 1 Temmuz 2016 tarihinde inşaat çalışmaları başlayan Karakurt Barajı ve HES Projesinin Aras havzasındaki en büyük baraj olarak 2019 yılı sonunda işletmeye geçmesi öngörülmektedir. Baraj gövde dolgusuna 16.05.2018 tarihinde başlanmış olup, bugüne kadar % 15 ilerleme sağlanmıştır. Asfalt çekirdek dolgu işlerine 31.07.2018 tarihinde başlanmıştır. Baraj gövdesinin 15 m yüksekliğe kadar imalatları tamamlanmış olup imalatlar devam etmektedir. Dolusavak kazı işlerinin %93’ü tamamlanmıştır. Eşik yapısı ve yaklaşım betonu işlerine 14 Mart 2018 tarihinde başlamış olup %42 ilerleme sağlanmıştır. Enerji tüneli kazı ve destekleme işleri devam etmektedir. Santral binası inşaatı devam etmektedir. Karakurt Barajı ve HES Tesisinin fiziki gerçekleşmesi yüzde 40’tır.”

karakurt-baraji-ve-hes-tesisinde-yuzde-40-fiziki-gerceklesme-saglandi-(1).jpgkarakurt-baraji-ve-hes-tesisinde-yuzde-40-fiziki-gerceklesme-saglandi-(2).jpgkarakurt-baraji-ve-hes-tesisinde-yuzde-40-fiziki-gerceklesme-saglandi-(3).jpgkarakurt-baraji-ve-hes-tesisinde-yuzde-40-fiziki-gerceklesme-saglandi-(5).jpgkarakurt-baraji-ve-hes-tesisinde-yuzde-40-fiziki-gerceklesme-saglandi-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler