Kars balı coğrafi işaret aldı

Kars balı coğrafi işaret aldı

Kars’ın önemli yöresel ürünlerinden Kars Balı Tescilli Coğrafi İşaret – Menşe Adı almaya hak kazanarak koruma altına alındı.

Tacettin DURMUŞ

Türk Patent ve Marka Kurumu, Coğrafi İşaret almaya hak kazanan ürünlerle ilgili 28 Kasım 2018 Çarşamba günü düzenleyeceği törende tescil belgesini Kars Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanına teslim edecek.

Kars balının coğrafi işaret alma süreci Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından mali ve teknik destekler kapsamında finanse edildiği bildirildi.

SERKA’dan yapılan açıklamada: “Yapılan araştırma çalışmaları sonucu oluşturulan başvuru dosyası 23 Aralık 2016 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulmuş, 2018 Şubat ayında Coğrafi İşaret bülteninde ilana çıkmış ve Ağustos 2018’de Kars Balı Coğrafi İşaret tescili kesinlik kazanmıştır. Coğrafi işaretin en önemli unsurlarından birisi ürünün kaynağını ve güvenirliğini göstermesidir. Bu sayede Ulusal Coğrafi işaret amblemi ve Kars Balı logosu olmayan ballar Kars Balı adı altında pazarlanamayacaktır.

Kars’ta arıcılığın geçmişi oldukça eski yıllara dayanmakta olup, yörenin başlıca gelir kaynakları arasındadır. Kars Balı, yörenin özellikli bitki florası, doğa koşulları ve iklimi nedeniyle üne sahiptir. Kars Balının binlerce kır çiçeğinden gelen aroması, hafif kokusu ve tat özellikleriyle Osmanlı saray sofralarında yer aldığına ve Osmanlı döneminde ilden dışarıya satılan ürünler arasında olduğuna dair bilgiler yazılı kaynaklarda yer almaktadır.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 28 Kasım 2018 Çarşamba günü saat 12:00’da başlayacak olan sertifika törenine Kars Valisi, Kars AK Parti Milletvekilleri, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yetkililerinin katılımı beklenmektedir.” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler