Kars Çayı’na zehir akıyor

Kars Çayı’na zehir akıyor

Kars Çayı’na zehir akıyor. Çayın yaklaşık 10 kilometrelik bir kısmında canlı yaşamıyor.

Kars’ta Süt İşletme Tesisleri’nde üretimi yapılan peynirden arta kalan atıklar, doğrudan Kars Çayı’na akıtılıyor. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Süt İşletme Tesisleri’nde yapılan peynir üretiminin ardından arta kalan şıratı ‘peynir altı suyu’ ve atıkları çaya akıyor. Peynir altı suyunun aktığı bölgeye ise kokudan girilmiyor.

Yıllardan beri Kars Çayı’nın kirletilmesinin önüne geçilmiyor. Zaman zaman balık ölümlerinin yaşandığı çay her geçen gün biraz daha kirleniyor. Kars Çayı’nın içerisinde ise canlı yaşamıyor. Cumhuriyet Köyü köprüsünün oradan akıtılan peynir altı suyu ve sanayinin atıkları, yaklaşık 10 kilometrelik alanı kirletiyor. Kent merkezinden geçen çay Kars Barajı’na dökülüyor. Demirköprü, Kars Kalesi altı ve Tarihi Taş Köprü’nün altından geçen çay vatandaşları da rahatsız ediyor. Kokudan dolayı çayın etrafına yaklaşamadıklarını ifade eden vatandaşlar yetkililerden Kars Çayı’na bir önlem almalarını istiyor.

Peynir üretiminin ardından ortaya çıkan şıratın arıtılmadan yıllardır çaya doğrudan akıtılmasının önüne geçilmesini isteyen vatandaşlar, “Kars Çayı’na hemen şehrin girişi itibariyle peynir altı suyu, kanalizasyon atıklarıyla birikte şehrin içerisinden geçen Kars Çayı’na akıyor. Bu da buradan Kars Barajı’na kadar yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede çay içerisinde bulunan bütün canlılara zarar vererek baraja akıyor. Tabi ki yetkililerinde hem şehir içerisinde kanalizasyonlara, hem de burada görmüş olduğunuz gibi peynir altı sularına bir önlem alması gerekiyor” dedi.

Öte yandan Kars Çayı’na akan peynir altı suyu ve kanalizasyon şebekesi özellikle ballıkları olumsuz etkiliyor. Zaman zaman toplu balık ölümlerinin de yaşandığı Kars Çayı’na yetkililerin biran evvel önlem alması bekleniyor.

kars-cayi’na-zehir-akiyor-(2).jpgkars-cayi’na-zehir-akiyor-(1).jpgkars-cayi’na-zehir-akiyor-(3).jpgkars-cayi’na-zehir-akiyor-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler