Kars çiftçisinin mazot derdi bitmiyor

Kars çiftçisinin mazot derdi bitmiyor

Önceki yılın son derece kurak geçmesi nedeniyle perişan olan Kars çiftçisi, yoğun yağmurlu ve bereketli geçen 2018 yılını geride bırakmaya hazırlanırken, daha şimdiden mazot derdine düştü.

Tacettin DURMUŞ

Eylül ayında pompa fiyatı 6.40 TL’yi aşan mazot fiyatları, geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars köylüsünü kara kara düşündürmeye başladı.

2017 yılının kurak geçmesi nedeniyle ithal ve hastalıklı saman satın alan, buda yetmezmiş gibi yem bitkisi almak için Ziraat Bankasından çektikleri kredileri ödemek için türlü çareler arayan çiftçi, her geçen gün artan mazot fiyatlarından dert yanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından il müdürlükleri aracılığıyla verilen mazot desteğinin artan fiyatlar nedeniyle eridiğinden yakınan vatandaşlar, çiftçiye mazotun düşük fiyatla satılmasını istiyor.  

Mazot fiyatlarının artması nedeniyle tarlarını sonbaharda sürmek isteyen vatandaşlar güçleri yettiği oranda her gün bidonlarla mazot alarak köylerine taşımaya başladı. Şu anda litresi 7.00 TL’ye yaklaşan mazotu alan köylüler, bidonlarla köy minibüsleri ve traktörleri ile köylerine taşıyor. Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini fırsat bilen çiftçiler, tarlarını güz döneminde sürmeye çalışıyor.

Kurak geçen 2017 yılında hayvanlarını yaza çıkaramadıkları için Ziraat Bankasından kredi çekerek ithal ve hastalıklı saman alan köylü, kredileri ödemenin derdini yaşarken, artan mazot fiyatları nedeniyle daha şimdiden kara günler yaşıyor.

Hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle güz döneminde tarlarını sürmek isteyen vatandaş, Kars çiftçisine mazotun uygun fiyattan satılması için hükümetten destek beklediklerini yıllardır haykırıyor. Gazetemize dert yanan çiftçi her fırsatta yaşadığı sıkıntıları: “Bilindiği gibi 2017 yılı son derece kurak geçti. Hayvanlarımızı yaza çıkartmak için Ziraat Bankasından aldığımız krediler ile ithal saman almak zorunda kaldık. Aldığımız kredilerin ödeme günü yaklaşıyor. Öte yandan 2017 yılında binbir emek ve masraf ile ektiğimizi biçemedik. Zarar eden köylü elinde avucunda ne varsa harcadı. Üstelik hayvanımızı da satamadık. Satamadığımız için de kendi ihtiyaçlarımızı da hayvanların kışlık yem ihtiyaçlarını karşılamadık. Satamadığı hayvanlarını da kış boyu beslemek zorunda kaldık. Elde avuçta ne varsa gitti. Bu yıl bolluk bereketlik var. Bu bereketi de geçtiğimiz yılın açıklarını kapatmaya harcadık. Hayat pahalılığının yanı sıra mazot fiyatları almış başını gidiyor. Bunun yanında ilaç fiyatları ve hayvanların diğer giderleri de her geçen gün artıyor. En büyük sorunumuz mazot fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bu yıl iyi geçti ama önümüzdeki 2019 yılının nasıl geçeceği ise belli değil. Ziraat Banksından aldığımız kredilerin günü yaklaşıyor. Nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Hükümetin kredilerin hiç olmazsa yarısını ertelemesini bekliyoruz.”  Şeklinde dile getirdiler.

kars-ciftcisinin-mazot-derdi-bitmiyor-(1).jpgkars-ciftcisinin-mazot-derdi-bitmiyor-(2).jpgkars-ciftcisinin-mazot-derdi-bitmiyor-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler