Kars piyasasında yaprak kıpırdamıyor

Kars piyasasında yaprak kıpırdamıyor

Kars’ta bir zamanlar hareketliliğiyle dikkat çeken caddelerde faaliyet gösteren  esnaf ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun alım gücünü zayıflatmasından dolayı iş yapamamaktan şikayetçi.

KARS HAKİMİYET

Haraketliliği ile dikkat çeken işlek caddelerdeki işyerleri ekonomideki kötü gidiş nedeniyle boş kaldı. Vatandaş ve turistler alışveriş için işyerlerine  uğramazken, esnaf iş yapamamaktan şikayet ediyor. Temel ihtiyaçların başında gelen besin maddeleri satış yerleri ve lokantalar geçmiş yıllara nazaran satışlarında yüzde 50 den fazla düşüş olduğunu belirtirken “ yaptığımız yemekler bazen yetmediği zamanlar oluyordu, hazırlayıp satışa sunduğumuz yemeklerin öğlen saatlerinde neredeyse tamamını satmış oluyorken şimdilerde akşam geç saatlere kadar geçmişteki satışlarımızın yarısına ulaşamadan günü kapatıyoruz. Aldığımız yemek malzemeleri, et fiyatları vs besin maddelerine gelen fahiş zamlar ister istemez maliyetimize dolayısı ile de fiyatlarımıza yansıyor, zaten alım gücü azalmış olan vatandaşlar geçim sıkıntısı ve gelen zamlardan dolayı lokantalara uğramıyorlar. Alternatif olarak açılan dürüm salonlarında da durum aynı. Yemek sektöründe en ucuz işletmeler olan dürümcüler bile satış yapamadıklarından dolayı imalatta düşüşe gitmek zorunda kaldılar.” Diyerek halkın besin ihtiyaçlarına kısıtlama getirmek zorunda kaldıklarını belirttiler.       Diğer temel ihtiyaçlardan olan giyim – ayakkabı mağazalarında da durum aynı. Mevsim değişikliğine rağmen bekledikleri satışı yapmadıklarını söyleyen esnaflar; vatandaşların artık bırakın yeni tasarımlara göre giyinmeyi en ucuz ürüne bile talep görmediklerini belirterek “ kış mevsimi şartlarının en yoğun yaşandığı illerden birisidir Kars. Havaların soğumaya başladığı bu günlerde önceki yıllara nazaran satışların onda birini bile gerçekleştiremiyoruz. Önceki yıllarda raflarımız neredeyse her gün yarıya inerken hele soğukların başladığı, kıyafetlerin kışlığa dönem zorunda kaldığı mevsim başında tezgahlarımızdaki ürünlere yaklaşılmıyor bile. “ dediler.   

Vitrinlere bakan ve etiket fiyatlarını gördükten sonra alışveriş yapmadan işyerlerinde çıka vatandaşlar ise alım güçlerinin kalmadığını, temel besin ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çektiklerini belirterek; “ birçoğumuz zaten iş bulmakta zorluk çekiyoruz, geçici işlerle geçimimizi sağlarken iş bulanlar da yoksulluk sınırının altında maaşla ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz, geçim sıkıntılar hat safhada, faturalarımızı ödeyemez durumdayken yeni kıyafet veya dışarıda yemek ihtiyacımızı gidermek artık bizim için lüks. Aldığımız ayakkabı ve kıyafetleri yıkayıp temizleyip yeniden bir yılı daha onlarla geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Çocuklarımızın okul kıyafetlerini bile almakta zorluk çekiyoruz, çocuklarımıza içinde bulunduğumuz ekonomik şartları anlatamamanın eksikliği ile durumdan dolayı onlara bile mahcubiyetle bakıyoruz. Hal böyle olunca, biz alışveriş yapamayınca elbette esnafta iş yapamıyor, iş yapamayan esnaf istihdam sağlayamıyor bu zincirleme ile üretim-tüketim azalıyor ve talep olmayınca yaşam standartları da dibe vuruyor. Eve ekmek götürebildiğimiz günü şükürle kapatıyoruz. “ diyerek çaresiz katlanışlarını dile getirdiler.

kars-piyasasinda-yaprak-kipirdamiyor-(1).jpgkars-piyasasinda-yaprak-kipirdamiyor-(2).jpgkars-piyasasinda-yaprak-kipirdamiyor-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler