'Kars' yazısı bu haliyle utandırıyor

'Kars' yazısı bu haliyle utandırıyor

Kars Valiliği tarafından yaptırılan bisiklet parkurunun içerisinde bulunan “Kars” yazısının çevresine yapılan yürüme yolu görüntü kirliliği ile utandırıyor.

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kars yazısına geçtiğimiz ay yürüyüş yolu yapıldıktan sonra etrafına demir çubuklar çakılarak bağlanan şeritler, görenleri hayrete düşürüyor. Bu görüntü kirliliği ve pansuman tedbir binlerce insanın çektirdiği fotoğraf karelerine yansıyor. Aynı zamanda bu fotoğraflar binlerce sosyal medya hesabında yayınlanarak Kars bu hali ile görücüye çıkıyor.

Kars Valiliği tarafından Kars Kalesi eteklerinde 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camisi, tarihi taş köprü, hamamlar arasında ve Kars Çayı kenarında ücretsiz olarak Kars halkına hizmet veren ve vatandaşların spor yaparak dinlenebileceği bir alan haline getirilen bisiklet parkuru geçtiğimiz aylarda hizmete açılmıştı.

Bisiklet parkurunun içerisinde bulunan ve Kars halkı tarafından büyük ilgi gören “Kars” yazısı mevsim şartları nedeniyle çevresinde oluşan çamurdan dolayı yapılan şikayet Kars Valiliğini harekete geçirmişti.

Bunun üzerine harekete geçen yetkililer ivedi bir şekilde Kars yazısına önüne işlemeli beton parke döşetti. Gelişi güzel bir şekilde yamuk yumuk toprağa gömülen taş parkenin çevresine ince inşaat demirleri çakıldı. Ardında da demir çubuklar arasına naylon şeritler çekildi. Vatandaşalar tarafından ve rüzgar nedeniyle kopan şeritler yerlerde uçuşuyor. Böylelikle Kars yazının çevresinde dikilen çiçekler ve çimenlerin çevreyi güzelleştirmesi düşünüldü. Fakat gelin görün ki ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı tüm misafirlerin ve halkın çevreyi gezdikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdiği alan utandıracak hale geldi. Kars yazısı ile birlikte Kars Kalesini arka plana alarak fotoğraf çektirenlerin ön planlarında ise kusursuz bir görüntü kirliliği fotoğraf karelerine yansıyor. Her gün yüzlerce kişinin fotoğraflarına yansıyan kirli görüntü, Kars’a yakışmayacak bir halde hatıralara işleniyor. Öte yandan Kars yazısının bazı bölümleri ise bazı duyarsız vatandalar tarafından tahrip ediliyor. Yazı ve çevresi sokak köpeklerinin istilasına uğradığı gibi çevreye çöp atanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Kars Valisi Türker Öksüz’ün talimatıyla “Kars” yazısının çevresinde bulunan yeşil alanın bir kısmı parke taşı ile döşenerek vatandaşların yazının etrafında rahat fotoğraf çekmesini sağlıyor. Bilindiği gibi ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra vatandaşların uğrak yeri olan alan, tarihi mekan içerisinde gece ve gündüz mükemmel bir görüntü veriyor. Arka planında ‘Kars’ yazısının bayrağımızın renginde olması ve yazı içerisinde Türk bayrağının tasarlanmış olması da özellikle ilgi odağı oluyor. İlimizi ziyaret eden misafirler ile fotoğraf sanatçıları da yılın her mevsimi ve günün her saatine arka planında tarihi ve doğal doku ile birlikte yazının fotoğrafını çekmeden bölgeden ayrılmıyor. Bu nedenle yetkililerin Kars yazısı ve çevresini yeniden dizayn etmesi ve kadim kent Kars’a yakışır bir hale getirilmesi ivedilikle önem arz ediyor.

kars-yazisi-bu-haliyle-utandiriyor-(4).jpgkars-yazisi-bu-haliyle-utandiriyor-(5).jpgkars-yazisi-bu-haliyle-utandiriyor-(2).jpgkars-yazisi-bu-haliyle-utandiriyor-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler