Kars’ın kurtuluşu Kazım Karabekir Paşa anıtında kutlandı

Kars’ın kurtuluşu Kazım Karabekir Paşa anıtında kutlandı

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıldönümü Tren Garı önünde bulunan Kazım Karabekir Paşa anıtında kutlandı.

Volkan KARABAĞ

Düzenlenen kutlama töreni Kars Vali Yardımcısı Serdar Dermirhan, 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erhan Altın ve Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice’nin Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’nın atına çelek sunumu ile başladı. Ardından da Saygı Duruşunda bulunuldu ve okunan İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı öğrenciler tarafından göndere çekildi.

KARS’IN KURTARICI KAZIM KARABEKİR PAŞA

43 yıl Rus esareti altında yaşayan Kars, Doğu Cephesi Kumandanı Kâzım Karabekir’in emrindeki kuvvetler, 29 Eylül’de Sarıkamış’ı Ruslardan geri aldıktan sonra, 28 Ekim’de Kars’ı kurtarmak için harekete geçer. 9. Kafkas Tümeninin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de Kars kurtarılmış olur. Kars’a giren kuvvetlerin başında ise Deli Halit Paşa vardır. Bu kuvvetler daha sonra doğu yönünde ilerlemeye devam ederek, Başgedikler – Yahniler, Arpaçay ( Zaruşat), Kızılçakçak – Şöregel, Ağbaba yörelerini kurtararak, Gümrü’ye girer. 22 Kasım’da Ermeniler ile ateşkese gidilir ve 3 Aralık’ta da Ruslarla Gümrü antlaşması imzalanır.

Kars ve havalisin kurtarılması T.B.M. Meclisi Hükümetini ilk resmi zaferi, Gümrü Antlaşması ise ilk resmi antlaşması bakımından çok önemli olmasına karşın maalesef bu zafer ve antlaşma bazı nedenlerden dolayı, resmi tarih tarafından görmezlikten gelinerek değersiz kılınmaya devam etmektedir. Ama Doğu Cephesi zaferleri, yeni yeni toparlanmaya başlayan T.B.M.M ordularına moral, Gümrü antlaşması ise bu hükümete uluslararası resmiyet kazandırmıştır.

kars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(1).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(2).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(3).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(4).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(5).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(6).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(7).jpgkars’in-kurtulusu-kazim-karabekir-pasa-anitinda-kutlandi-(8).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler