Kars’ta 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı

Kars’ta 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı

Kars’ta 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Hükümet Konağı önünde düzenlenen program kapsamında Muhtarlar Derneği Başkanı Sultan Alp tarafından “Kars Merkez ve Merkeze Bağlı Köy Muhtarları” adına Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İstasyon Mahallesi Muhtarı Çetin Alin, günün anlam ve önemini belirtir konuşma yaparak, halkımızın devletimize ihtiyaç duyduğu zamanda başvuracağı ilk yerlerin muhtarlık olduğunu dile getirerek, "Kültürümüzü ve toplumsal hayatımızın önemli yapı taşlarından olup yerel demokrasinin en eski örneğini temsil edip devletimizin her noktadaki kilit kurumsal temsilciliğidir. Muhtarlarımız bulunduğu mahallede veya köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte halkımız ve devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir." diye konuştu.

Vali ve Kars Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz,  “19 Ekim Muhtarlar Günü” münasebetiyle muhtarlar heyetini makamında kabul etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Öksüz, “Muhtarlar Gününü” kutlayarak, sağlık, huzur ve başarı dileklerini ileterek, “Vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, halkımızın mutlu, huzurlu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören, hem milleti hem devleti temsil gibi önemli bir görevi yürüten tüm muhtarlarımızın “19 Ekim Muhtarlar Günü”nü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.” dedi.

Sarıkamış’ta da Muhtarlar Günü kutlandı

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde de 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı.

Tören, Sarıkamış Hükumet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal yaptığı konuşmada, Muhtarlığın devlet mekanizmasının işleyişinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Muhtarlarımız Osmanlıdan Cumhuriyete devletin en uç noktasına uzanan eli gözü niteliğindedir. Bu anlamda Sayın Cumhur Başkanımız başta olmak üzere bugünün muhtarla günü olarak kutlanması devletimizin ve milletimizin kıymetli muhtarlarımıza verdiği değerinde bir göstergesidir. Bütün muhtarlarımızın gününü kutluyorum.” dedi.

Sarıkamış Muhtarlar Derneği Başkanı Yunus Gökcan da, muhtarlık müessesi, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biri olduğunu belirterek,19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında, daha sonra Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 191 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Başbakanlık 19 Ekim 2015 tarihli ve 11 sayılı genelgesiyle, Muhtarlar günü olarak kutlanmasına karar verildiğini anımsatan Gökcan, “Bugünün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtar, demokrasinin temel taşıdır. “Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile Devlet vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Bu manada Şehitler diyarı ilçemizde bizlere her zaman desteklerini esirgemeyen, başta sayın kaymakamımıza, tugay komutanımıza ve bütün kurum amirlerimize teşekkür ediyorum. Hayatını kaybetmiş muhtarlarımıza Allahtan rahmet, hayatta olan ve görevlerini sürdüren muhtarlarımıza da sağlıklı günler diliyorum. Muhtarlar günümüz kutlu olsun.” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler