Kars'ta Ahilik Haftası kutlanıyor

Kars'ta Ahilik Haftası kutlanıyor

Kars’ta Ahilik Haftasının 31. yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KARSESOB) ve Kars Ticaret Odası Başkanlığı tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulması ve Saygı Duruşu ile İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Kars İl Ticaret Müdürü Adem Beyribey günün anlam ve önemine belirten bir konuşma yaparak, “Ahilik, müşterek şar-i İslam medeniyetinde yeşeren, 13. Yüzyıldan itibaren Anadolu’nun her bir tarafında sevgi ve sempati odağı olmuş bütün çağdaş ve uygar milletlerin – devletlerin benimsemesi gereken (insan ) odaklı dünya çapında prensipler manzumesinin adıdır. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları batıya aktaran birikim, ahilik kültürüdür.” dedi.

“Ahilik gereken yapılanma modeli gerekse inanç ve değer sistemi bakımından çok yönlü bir yapı arz eder.” ifadesini kullanan Beyribey, “Ahiliğin bu cephelerinin, başka bir ifadeyle kaynak ve işlevlerini kabaca din- tasavvufi, siyasi, askeri, sosyal kültürel cepheler olarak sınıflandırabiliriz. Ahilikte şüphesiz din ve tasavvuf çok önemli iki öğe konumundadır. Hatta denilebilir ki, Ahiliğin inanç ve kabuller sistemi aslında dini prensiplerden başka bir şey değildir. Ahilik, ferde yönelik öğüt ve yaptırımları da bulunmakla birlikte esas itibariyle (ferdi) değil, ( toplumsaldır ) çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak, cömert, şefkatli ve merhametli olmak, herkese iyilik yapmak, iyiliklerini istemek gibi onlarca prensip esasta ferdi olmaktan ziyade toplumsal, yani toplum hayatını düzene sokucu maiyette kurallardır. Fakat bu toplumsal oluşta ne kişi topluma ne de toplum kişiye ezdirilmiştir. Ahiliğin sosyal dayanışma ruhu sayesinde, devletin hiçbir tesiri olmadan; şehir esnafı ve halkı, kendi kendisini idare ediyor, en küçük bir suistimal, yolsuzluk ve ananeye aykırı harekete fırsat verilmiyordu. İşte esas olan da budur.” diye konuştu.

Tüm esnaf ve sanatkarlarımızın, vatandaşlarımızın Ahilik haftasını kutlayan Beyribey konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ahilik, kurum olarak tarihe malolmuş diğer birçok kurum ve zihniyet gibi işlevini tamamlamıştır. Ne var ki Ahiliğin toplumlar ve devirler üstü prensipleri, zaman zaman revaçta düşse de asla ölmez prensipleridir. Sadece ferdi kemale erme noktasında değil, gerek devletin kendi bünyelerindeki, gerekse uluslararası düzeyde toplumsal barışın sağlanmasında Ahilik prensipleri çok ciddi ve göz ardı edilmemesi gereken bir (model) konumundadır. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Ahiliğin özü; yardımlaşma, liyakat, güven ve sevgidir.”

Ahilik geleneğine göre kuşak (şed) bağlama töreni yapıldı. Kars’ta yılın ahisi seçilen Metin Baytar’ın ödülünü İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, ikinci ahi Nesim Çeledir’in ödülünü Kars Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Kara, üçüncü ahi Hayrettin Aydın’ın ödülünü AK Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Kadir Sarıdağ verdi.

Öte yandan ilin kalfası Mertcan Bozkurt’un ödülünü İl Defterdarı Senem Topal, ilin çırağı İbrahim Özgül’ün ödülünü İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, ilin ikinci çırağı  Emre Kırtay’ın ödülünü Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, ilin üçüncü çırağı Anılcan Atsız’ın ödülünü KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş verdi.

Tören tatlı dağıtımı ile sona erdi.

karsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(1)-001.jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(2).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(3)-001.jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(4).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(5).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(6).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(7).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(8).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(9).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(10).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(11).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(12).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(13).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(14).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(15).jpgkarsta-ahilik-haftasi-kutlaniyor-(16).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler