Kars’ta ani kuzu ölümleri yaşandı!

Kars’ta ani kuzu ölümleri yaşandı!

Kars’ta 10 günde bir yetiştiriciye ait 100 adet kuzu ölümleri yaşandı. Ölen hayvanların biri Erzurum Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne laboratuvar teşhisi için gönderildi.

Volkan KARABAĞ

Kars’ın Arpaçay ilçesi Karaurgan köyünde ikamet eden yetiştirici Abubekir Aydın’a ait küçükbaş hayvanlarda meydana gelen ani ölümlerin sebebi bulunamıyor.

Kars merkezine 60 kilometre mesafede olan ve 241 nüfuslu köyde ikamet eden Abubekir Aydın’a ait doğum yapacak olan 180 küçükbaş hayvanlarından doğum süreci ve sonrasında 100 adet kuzusu öldü. Yaşanan ölümler nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden Aydın, yetkililerden yardım bekliyor.

Yaşanan kuzu ölümleri nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden Aydın, “10 gündür kuzuların ölümleri başladı, İlçe Tarım, Üniversite Veteriner bölümlerine ve özel veterinerlere de götürdüm, şuan herhangi bir önlem alamadılar. İlk tanıda şap denilerek aşı yaptılar ama ölümler artarak devam etti. Tüm yetkililerden yardım bekliyorum. Geride kalan hayvanları kurtarmak için yetkilerin önlem almasını istiyorum.” dedi.

180 hayvanın doğum yapacağını söyleyen Aydın, yetkililere müracaat ettiğini ama ölümlerin önüne geçilmediğini ve yaşanan ölümlerden dolayı zararının 150 – 160 bin civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

Erzurum Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yetkililer köye gelerek ölü kuzulardan numune aldı. İncelemelerin ardından kuzuların ölüm sebepleri belli olacak.

Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlçemiz Karaurgan Köyünde yetiştiricilik yapan Abubekir Aydın isimli yetiştiricimizin yaklaşık 10-12 önce işletmesinde kuzular ölmeye başlaması sonucu önce serbest veteriner hekimlere ile görüşerek hayvanlarındaki probleme çözüm olması amacıyla bazı aşılama ve tedaviler yaptırmıştır. Fakat kuzu ölümleri devam edince 03/02/2022 tarihinde Şahıs Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesine ölen hayvanlarından birini götürerek otopsi yaptırmış ilk bulgularda herhangi bir teşhis bildirilmemiştir. Alınan örnekler patoloji laboratuvarına gönderilmiş ve henüz sonuçlar çıkmamıştır. Abubekir Aydın 04/02/2022 tarihinde olayı İlçe Müdürlüğümüzü aksettirmiş bunun üzerine şahısın işletmesinde ölen hayvanlardan birini 04/02/2022 tarihinde Erzurum veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğüne laboratuvar teşhisi için gönderilmiştir. İlk anemnez ve müdürlüğümüzce yapılan muayenede hayvanlarda şap hastalığından şüphelendiğinden 05/02/2022 tarihinde işletmeye şap aşılaması yapılmıştır. Ayrıca 08/02/2022 tarihinde ölen hayvanlardan alınan bir numune ise Şap Enstitüsüne gönderilmiştir. Ölen kuzularda hem Müdürlüğümüz hem de Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan makroskobik incelemelerde net teşhis konulamadığından laboratuvar sonuçları beklenmektedir. Şahsın Müdürlüğümüze başvuruda bulunduğu 04/02/2022 günü yaklaşık 40 kuzusu öldüğü beyanında bulunmuştur. 09/02/2022 tarihinde kadar ölümler devam etmeye devam ettiğinden toplam sayı 100 e ulaşmıştır.” denildi.

kars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(1).jpegkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(1).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(2).jpegkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(2).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(3).jpegkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(3).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(4).jpegkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(4).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(5).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(6).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(7).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(8).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(9).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(10).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(11).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(12).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(14).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(15).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(16).jpgkars’ta-ani-kuzu-olumleri-yasandi!-(17).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler