Kars’ta, araç sahiplerine kışlık bakım uyarısı

Kars’ta, araç sahiplerine kışlık bakım uyarısı

Kars’ta, oto tamir ustaları sürücülerin kış mevsiminde olumsuzluklarla karşılaşmamaları için araç bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

KARS HAKİMİYET

Oto tamir ustaları, iklim ve çevre şartlarına uygun lastik seçimi ve mevsime göre motor yağı, antifriz kullanılmasının, araçlarda önemli yakıt tasarrufu sağladığını söylediler.

Araçların periyodik bakım ve ayarlarının zamanında yaptırılması gerektiğini, aksi takdirde mekanik sistemlerin hemen hemen hepsinin yakıt tüketimini arttıracağını belirten oto tamirciler, "Kışın olan kazaların temelinde buzlanma, yolun durumuna göre önlem almamak ve araçlarımızı kışa hazırlamamak başta gelmektedir. Bunun için kış lastiği takılmalı, çekici zincir bulundurulmalı, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir" uyarılarını yaptılar.

Kışlık bakım masrafından kaçınmanın daha büyük sorunlara yol açacağını vurgulayan oto tamircileri, "Kışlık bakımın masrafından kaçınmak, güvenli sürüşü engeller, yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Sabahları aracı çalıştırmak güçleşir. Zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve aracın ömrü kısalacaktır” dediler.

-Mevsimine göre araç bakımı yakıt tasarrufu sağlar-

Yağ filtresi değişiminin zamanında yapılmaması, verimsiz motor performansı, yüksek yakıt tüketimi ve motorun önemli oranda zarar görmesi gibi sonuçlara yol açacağına dikkati çeken oto tamir ustaları, şöyle konuştu: ''Bakımı iyi yapılmayan araçta yakıt tüketimi yüzde 15 oranında artar, sera gazı yayım oranı çok daha yüksek olur. İklim ve çevre şartlarına uygun lastik seçimi ve mevsime göre motor yağı kullanılması araçlarda önemli yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Kış aylarında lastiklerin özel bakıma ihtiyacı vardır. Yetersiz yakıt ve hava karışımıyla çalışan motorda performans düşer, yakıt tüketimi fazlalaşır. Havası az lastikler de yakıt tüketimini yüzde 10-15 arttırır. Lastiklerin havasının kullanım kılavuzunda önerilen ayarda olmasına dikkat edilmelidir.''  -Hava şartlarına uygun antifriz bulundurulmalı-

Araçlardaki doğru antifriz kullanımının önemine değinen oto tamirciler, "Soğuk olan iklimlerde bulunan araçların antifriz değerlerinin ve su derecesinin önemli olduğunu görüyoruz. Araç üzerine hava şartlarına uygun olan antifrizleri kullanarak bunun da önlemini alabiliriz. Araçlarda antifriz değerleri düşükse, motor soğuk havalarda çok büyük zararlar verebilir. O yüzden her araçta mutlaka yaz ve kış olmak üzere antifriz bulundurmak zorunludur" diye konuştular.

Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerektiğine işaret eden tamirciler, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yüksek maliyet getirmediğini söylüyorlar.

Oto tamirciler, araçların kışlık bakımında için neler yapılacağını şöyle sıraladılar;

1- Antifriz kontrolü

2- Lastik diş derinliklerinin ve lastik havalarının kontrolü

3- Cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü

4- Akü şarj durumu kontrolü

5- Fren ve debriyaj balatalarının kontrolü

6- Aydınlatma sistemi ve ampullerin kontrolü,

7- Araçta bulundurulması gereken malzemelerin zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampullerin kontrolü.

Kışlık Araç Bakımının Faydaları; Havaların soğuması ile birlikte yapılacak olan araçların kışlık bakımı, olası kazaların önlenmesi açısından;

1-Lastik diş derinlikleri ve lastik havalarının kontrolü buzlu ve kaygan olan yollarda aracın kontrolünü kolaylaştırır.

2-Cam suyu ve sileceklerin kontrolü uygun görüş sağlar.

3- Aydınlatma ve ampullerin kontrolü kolaylıkla görebilmemizi ve görünürlüğümüzün artmasını sağlar.

4- Araçta bulundurulması gerekli malzemelerin kontrolü, yolda kalındığı durumlarda doğabilecek tehlikelerin önlenmesine yardımcı olur

5- Aracın sabah geç çalışmasını önler,

6- Motorun performansını artırır,

7- Yakıt tüketimini azaltır

8-Bütün bu nedenlerden dolayı doğabilecek daha büyük zararların meydana gelmesini önler.

-Kışın araçları çalıştırdıktan sonra beklemekte fayda var-

Kış aylarında araçları çalıştırdıktan hemen sonra yola çıkmanın araçlar için iyi olmayacağını söyleyen oto tamirciler, son olarak şu ifadelere yer verdiler:

"Motordaki yağın bir ısınma derecesi vardır. Isınma derecesi ayarladıktan sonra bekleme süremiz 2 ile 5 dakika arasında değişir. Bu konu dizel araçlarda önemlidir. Marşa bastığımız anda yola devam etme düşüncesinde olursak, motorda aşınmalar ve arızalar söz konusu olabilir. O yüzden aracı çalıştırdıktan sonra beklemenin faydası var."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler