Kars’ta dolmuş esnafı seslerini duyurmak için protesto yaptı

Kars’ta dolmuş esnafı seslerini duyurmak için protesto yaptı

Kars Dolmuş ve Halk Otobüsü esnafı, Cumhuriyet Meydanında seslerini duyurmak için kontak kapatarak protesto ettiler. Dolmuş esnafı, “Bizlerin mağduriyeti, tüm şehrin mağduriyetine dönüşecektir.” dediler.

KARS HAKİMİYET

Dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen dolmuş ve halk otobüsü esnafının kontak kapatma protestosu bugün de devam ediyor. Seslerini duyurmak için protesto eden 96 dolmuş ve halk otobüsü esnafı yolcu almadan alanda sosyal mesafe ve maske takma kuralına uyarak bekliyor.

Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan Kars 1 Nolu Şehir İçi Dolmuşçular ve Halk Otobüsü Kooperatifi Başkanı Okan Ulakçı, “Bizler, Kars ilinde uzun yıllardan beridir Toplu Taşıma işini yürüten Dolmuş ve Halk Otobüsleri esnafları olarak huzurunuzda bulunmaktayız. Bizim burada toplanmadaki amacımız, sesimizi gerek Kars halkına ve gerekse devletin ilgili makamlarına duyurmaktır. Kars Belediye Başkanı sayın Ayhan Bilgen tarafından, bir süredir alt yapısı oluşturulmaya çalışılan ve nihayetinde daha önce ihaleye çıkılan ve katılımcı olmadığı için yeniden 2 Haziran tarihinde ihaleye çıkarılan dolmuş ve otobüs hatlarının kanuni durumunu, halkın ve esnafın durumunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.

Ulakçı, “Ülke olarak, hatta dünya olarak Covid-19 salgını ile uğraşılır iken, birçok belediye tarafından zorunlu hizmetler dışındaki bütün ihaleler ve alımlar durduruşmuş iken, Kars Belediye Başkanlığı tarafından aceleyle işletmekte olduğumuz dolmuşlara ve otobüslere ilişkin hatların, yeniden başkalarına ihale edilmeye çalışılması, kanuna, vicdana aykırıdır. Bizler bu hatlara ilişkin ihalelere ya doğrudan katılımcı olarak katılıp, belirlenen bedelleri ödeyerek ya da bu şekilde alan kişilerden daha sonra oluşan rayiç bedelleri ödeyerek bu hatları ve araçları almış bulunmaktayız. Bizler bu hatları alır iken, devletin devamlılığını düşünerek devletin önemli bir kurumu olan Kars Belediye Başkanlığından aldık. Bu hatlara ilişkin ihaleleri bizler herhangi bir şahsın bize verdiği yetki ile almadık. Bizler Kars Belediye Başkanlığı Başkanlık Makamının ve gerekli kurulların bizlere sunduğu sözleşmelere göre, burada bizlere tanınan haklara göre bedellerini ödeyerek bu hatları satın almış ve işletmeye devam etmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.

“Tüm ülkede, benzer uygulamalar incelendiğinde, Kars Belediye Başkanlığının topluma anlatmaya çalıştığı şekliyle, hiçbir yerde sürekli olarak bu dolmuşlar işletilmektedir.” diyen Ulakçı, “Nesillerdir aynı işi yapan inşalar bulunmaktadır. Bizlerin ellerinde de bu hatların sürelerine ilişkin olarak, me koşullarda verildiklerine ilişkin olarak belgelerimiz bulunmaktadır. Kars Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda, sürekli bizler rencide edilecek şekilde, sanki haksız bir iş yapmış ve haksız kazanç elde etmişiz gibi lanse edilmeye çalışılmaktadır. Oysa bizler 20 yılı aşkın şekilde bu şehrin Toplu Taşımasını yerine getiren insanlarız. Hiç kimseden zorla bir şey almadık. Kanuna uygun ihaleler suretiyle düşmak görülerek, topluma hedef gösterildik ve nihayetinde de 96 hattın çalışanı, sahibi ve tüm etkilenenleriyle şimdi Kars Belediye Başkanlığı eliyle zarar uğratılmaya çalışılmaktadır. Kars Belediyesi tarafından bu ihaleden alınan para ile yolların yapılacağı söylenerek halk kandırılmaya çalışılmaktadır. Bu gerçek değildir.” ifadesini kullandı.

Ulakçı yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: “Bizler demokratik hakkımız olan bu protestoyu yapmaya karar verdik diye, uzun zamandır şehri yöneten Belediye Başkanı, aklına yeni gelmiş ki bugün belediyeye ait araçlarla toplu taşıma işi yapmaya başladı. Tek amacı bizi zayıflatıp, halka “bakın ben size ücretsiz olarak bu hizmeti sunuyorum” şeklinde bir şey söylemeye çalışmaktadır. Bu sürdürülebilir ve sonuçlandırılabilir bir durum değildir. Eğer bu şehre Belediye eliyle hizmet etmek niyetinde olsa idi, bugüne kadar bu işin altyapısını yapar ve birçok şehirdeki gibi Belediye Otobüslerini hatlara koyabilirdi. Ancak burada yine bizlerin ve toplumun zararına olacak şekilde, bu işi anlamsız bir ihale yoluyla, tekelleştirmeye çalışmakta ve bir kişinin belki de bu işi alması için uğraşmaktadır. Şehirde para sahibi insanlara gidip, bu ihaleye katılmaları yönünde telkinlerde bulunduğunu da tüm kamuoyu bilmektedir.

Bizler başka şehrin insanları, başka dünyanın esnafları değiliz. Hepimiz Karslıyız. Dedelerimiz, babalarımız da bu şehirde yaşadı. Mezarlarımız bu şehirdedir. Kars Belediye Başkanlığı, tüm Kars için hizmet etmek zorunda olan bir kuruluş olup, bizleri kendisine hedef belirleyip, sanki Kars halkından değilmişiz gibi davranışları ile; her anlamda ayrımcılığın en kötü örneğini göstermektedir. Biz, siyasi olarak bir araya gelen insanlar değiliz. Her düşünceden, her etnik kesimden insanlar bugün buradalar. Hepsinin ortak derdi, evlerinin ekmeği, çoluk çocuğunun rızkıdır. Yıllardır yaptığımız işimiz elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Bu yapılırken de kanuna ve vicdana aykırı şekilde işler yapılmaktadır. Yarın Kars Belediye Başkanlığı nezdinde bir ihale yapılmaya çalışılmaktadır. Yetkili devlet kuruluşlarının da bu ihalenin hazırlığını, aşamalarını, kimlere verilmeye çalışıldığını araştırmasını talep ediyoruz. Bugüne kadar Kars Belediye Başkanının yaptığı birçok işlem gibi, bunun altından da başka şeylerin çıkabileceğini düşünmekteyiz. Bizlerin mağduriyeti, tüm şehrin mağduriyetine dönüşecektir. Bizler özverili bir şekilde işimizi yapmaya çalışırken, önümüzün bu şekilde kesilerek, ekmeğimizin elimizden alınmasını tüm kamuoyunun ve devletimizin bilgisine sunuyoruz. Protestomuz sesimizi duyurmak için yapılacaktır. Bunun dışında katılımcıların da hiçbir provokasyona gelmemesini talep ediyoruz.”

kars’ta-dolmus-esnafi-seslerini-duyurmak-icin-protesto-yapti-(1).jpgkars’ta-dolmus-esnafi-seslerini-duyurmak-icin-protesto-yapti-(2).jpgkars’ta-dolmus-esnafi-seslerini-duyurmak-icin-protesto-yapti-(3).jpgkars’ta-dolmus-esnafi-seslerini-duyurmak-icin-protesto-yapti-(4).jpgkars’ta-dolmus-esnafi-seslerini-duyurmak-icin-protesto-yapti-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler