Kars’ta dram dolu bekleyiş sona erdi!

Kars’ta dram dolu bekleyiş sona erdi!

22 yıldır karaciğer nakli bekleyen Pınar Kadirhan (42) yaşam mücadelesini kaybetti.

Volkan KARABAĞ

Kars merkeze bağlı Çakmak köyünde yaşayan ve 22 yıldır karaciğer nakli bekleyen Pınar Kadirhan’ın bekleyişi sona erdi ve kendisine uygun bir naklin bulunduğu haberi aileye ulaştı. 22 yılda 4 kere uygun nakil bulanan ancak imkansızlıklar nedeniyle il dışına gidemeyen Kadirhan’a geçtiğimiz hafta Samsun’da trafik kazası geçiren ve hayatını kaybeden bir vatandaşın bağışı umut oldu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Hastanesine davet edilen Kadirhan ailesiyle helalleşerek ameliyat olmak için köyünden ayrıldı. Cuma günü başarılı ameliyat geçiren ancak ameliyat sonrası nakledilen karaciğer ile vücudunun uyum sağlamaması sonrası başlayan kanama sonrası Kadirhan 2 kere ameliyat edildi. Doktorların tüm cabasına rağmen Kadirhan kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

GELİNLİK YERİNE KEFEN GİYDİ

Pınar Kadirhan’ın naaşı, babası İlyas ve abisi Cenk Kadirhan tarafından cenazesi köyüne getirdi. Pınar’ın gelinlik giydirilen tabutu, köylülerinin ve akrabaları tarafından camiden alınarak mezarlığa kadar omuzlarda taşındı. Pınar’ın tabutunun üzerine örtülen gelinlik defin işleminin gerçekleşmesinin ardından mezarının üzerine kırmızı karanfiller ile birlikte örtüldü. Annesi Mavuş Kadirhan, kardeşleri ve yakınları mezarı başında uzun süre ağıtlar yakarak gözyaşı döktü.

22 yıllık hasretin sona ermesi için Erzurum’a gittiklerini söyleye abi Cenk Kadirhan, 22 yıllık hasreti sona erdirmek istiyorduk, bir ümitle bize haber geldi gittik oraya. Kardeşim yıllardır bekliyordu zaten bunu. Donörün geldiğini öğrendik ve bize vereceklerini söylediler, kardeşim o kadar mutlu oldu ki anlatamıyorum. Ameliyat sırasında nakilin başarılı olduğunu söylediler daha sonra da farklı şeyler gelişti ve vücut organı kabul etmedi. Kanama gerçekleşti, ardından 2 defa daha ameliyat yaptılar ama kardeşim dayamadı, yılların yorgunluğu var vücudunda kaldıramadı ve rahmetli oldu.” dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA ÇAĞRI

Diyanet İşleri Başkanlığına çağrıda bulunarak organ bağışının dinen günah olmadığının anlatılmasını talep eden abi Kadirhan, “Bu konuda insanların duyarlı olmasını istiyorum, organ bağışıyla bir hayat kurtarılıyor. Yaratmak Allah’a mahsustur ama bir bağışla bir insanın hayatını kurtarıyorsun, insan yaratıyorsun, aileleri sevindiriyorsun. Biz bu acıyı yaşadık başka aileler yaşamasın. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda fetva vermesini istiyoruz. Organ bağışının dini konuda günah olmadığını insanlara anlatmasını istiyoruz. Bu aynı çağrıyı Pınar’da yapmıştı ama bilemiyorum, bu konuda hayat kurtarıyorlar. Yıllarca insanlar aileleriyle  birlikte huzursuz oluyorlar, bu hayatı yaşıyorlar. Yaşamak çok zor. Gelip-gidip evde kardeşinin bu halini görmek, bir anının bir anına uymamasını görmek, onun hasta olduğunu gördükçe evde herkes hasta, huzur olmuyor, mutluluk yok. Bayram yaşayamıyorsun, güzel bir günü yaşayamıyorsun, bunları başka ailelerin yaşamasını istemiyorum.” diye konuştu.

Kadirhan kardeşinin cenazesini Erzurum’dan getirirken herkesin gelin konvoyu yaptığını kendilerinin ise ölüm konvoyunu yaptıklarını ve cenaze töreninde kardeşine gelinliğini giydirerek ebediyete uğurladıklarını da söyledi.

PINAR KADİRHAN, AMELİYATA GİDERKEN HELALLİK İSTEDİ

Anne Mavuş Kadirhan ise kızının ameliyata giderken herkesten helalleştiğini söyleyerek, ““Anne sen bana çok emek ettin, hakkını helal et” dedi. Valizini ben hazırlayamadım, dışarı çıkamadım, pencereden baktım. Pınar çok mutluydu, donör çıktığı için adeta uçuyordu. “Allah bana böyle bir fırsat verdi” dedi. Ayaklarında ağrı vardı bu haberi alınca ayaklarının adeta ayaklarının ağrısı geçti sevincinden uçuyordu. Giderken bahçeden geri döndü geldi beni tekrar kucakladı, yüzümü öptü, bağrına bastı. Gidiş o gidiş.” dedi.

kars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(7).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(1).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(2).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(8).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(5).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(10).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(4).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(9).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(6).jpgkars’ta-dram-dolu-bekleyis-sona-erdi!-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler