Kars’ta eczaneler normal düzenine döndü

Kars’ta eczaneler normal düzenine döndü

Kars’ta 1 Temmuz’dan itibaren eczanelerin açılış ve kapanış saatleri belirlendi.

KARS HAKİMİYET

13.Bölge Eczacı Odası Kars İl Temsilcisi Uzman Eczacı Ömer Şerif Çelebi, 1 Temmuz Çarşamba günü itibarıyla Kars’ta eczane açılış ve kapanış saatlerini açıkladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi normalleşme süreci kapsamında, 1 Temmuz’dan itibaren hafta içi eczanelerin açılış ve kapanış saatlerinin 08.30-18.00, cumartesi günleri ise eczanelerin açılış ve kapanış saatlerinin 08.30-13.00 olduğunu duyuran Çelebi, “01.07.2020 tarihinden itibaren ilimiz merkezinde faaliyet gösteren eczanelerde Kovid-19 pandemi tedbirleri kapsamında yapılan değişiklikler sonlandırılmış olup, eczanelerimiz pandemi öncesi mesai düzenine geçmiştir.” dedi.

İki nöbetçi eczane sisteminin de teke düşürüldüğünü kaydeden Çelebi, “Pandemi süresince bulaş riskini en alt seviyeye çekmek için gece nöbetçi eczane sayılarımızı artırmıştık. Gelinen süreçte pandemi öncesi mesai ve nöbet sistemimiz dahilinde gece nöbetlerine tek eczane ile devam edilecektir.” ifadesini kullandı.

Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında toplanan Kars İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 26. Maddesine istinaden alınan 14’ncü sayılı kararda eczanelerin alması gereken tedbirler ile açılış ve kapanış saatleri belirlendi.

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

Bu doğrultuda İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 03.04.2020 tarih ve 04/03 nolu kararının 1 ve 2. nci maddeleri kapsamında Pandemi ile mücadelede özveri ile çalışan birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimizde hizmet veren eczacılarımızın, eczane personelimizin ve eczanelerden hizmet alan kişilerin sağlığının korunması amacıyla; İlimiz merkezinde hizmet vermekte olan eczanelerin bu hassas dönemde halkın ilaca erişiminde sıkıntı yaşamaması ve eczane hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülebilmesi adına çalışma saatleri ve nöbetçi eczane sayısında bir takım değişiklik yapılmıştır.

Koronavirüs salgını ile mücadelede gelinen aşamada virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü sosyal hayat sürecine geçilmiş, kısıtlaması bulunan bazı işyerlerinin faaliyetlerini belirlenen kurallar doğrultusunda sürdürebilmeleri kararlaştırılmıştır.

          Bu çerçevede;

1.           İlimiz merkezinde bulunan eczanelerin, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 03.04.2020 tarih ve 04/03 nolu kararının 1 ve 2. nci maddeleri kapsamında uygulamaya konulan çalışma saatleri ve nöbet tutan eczane sayısının belirlendiği maddelerinin uygulanmasının sonlandırılmasına,

2.           Söz konusu kararın 3. ncü maddesinin (Eczacılarımız tarafından kendi iş yerleri içerisinde ve işyeri önlerinde sosyal mesafe kuralları gereğince gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasına,) uygulanmasının devamına,

3.           İlimiz merkezindeki eczanelerin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren hafta içi ve hafta sonu tek eczane olarak nöbet tutmalarına ve hafta içi saat: 08:30-18:00 arasında, hafta sonu saat: 08.30- 13.00 saatleri arasında hizmet vermelerine,

4.           Yukarıda belirtilen ve daha önceki alınan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararlarına uymayanlar veya aykırı hareket edenlerin, takip ve denetiminin genel kolluk kuvvetleri (İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve bağlı birim ve birlikleri), belediye zabıtası, meslek odaları ile ilgili kurum ve kuruluşları teşkilatlarınca koordineli bir şekilde yapılarak gerekli hassasiyetin gösterilerek, uygulamada herhangi bir aksaklığa veya eksikliğe meydan verilmemesine ve mağduriyetlere neden olunmamasına,

5.           İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin yukarıdaki tedbirlere ilişkin aldığı kararları ve daha önceki tarihlerde aldığı kararları ihlallerde her ihlalde ayrı ayrı olmak üzere;

İlimiz genelindeki kolluk kuvvetlerince;

a. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 789,00 TL ile 3.180,00 TL  arasında,

b. Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL,  idari para cezası uygulanmasına,

c. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir  yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında  gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.”

temmz-ayi-nobetci-eczane-listesi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler