Kars’ta “Engelsiz Koro”

Kars’ta “Engelsiz Koro”

Kars Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi tarafından 10-16 Mayıs “Engelliler Haftası” dolayısıyla koro müzik dinletisi yapıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS HAKİMİYET

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen koro müzik dinletisi saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu, “Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu kararla 10-16 Mayıs “Engelliler Haftası” olarak kabul edilmiştir. Ülkemizin de aralarında bulunduğu 156 ülkede bu tarihlerde farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürlüğü olarak bu kapsamda hazırladığımız programa hepiniz hoş geldiniz. 7 Temmuz 2005 yılında Engelliler Kanunun çıkması, 2007 yılında Birleşmiş Milletler “Engelli Hakları Sözleşmesinin” imzalanması ile engellilik alanının mevzuat alt yapısı oluşmaya başlamıştır. 2011 yılında Aile Bakanlığının kurulmasıyla hem mevzuat çalışmaları hem de üretilen hizmetlerin sahada faal duruma gelmesi hız kazanmıştır.” dedi.

Alibeyoğlu, engellilik alanında yapılan hizmetlerinden bahsederek, “Engelli Evde Bakım Maaşı: Engellisine evde bakan kişilere ödenen maaştır. İlimizde 2122 kişi yararlanmaktadır. Engelli Aylığı: 2022 sayılı yasa kapsamında 3 aylık periyotlarla ödenen maaştır. Yatılı Kurum Bakımı: 7-24 sürekli bakım hizmeti veren resmi ve özel kuruluşlardır. Mevcutta 41 birey hizmet almaktadır. Gündüzlü Bakım: Gündüz 08-17 saatleri arasında engellilere bakım hizmeti veren kuruluşlardır. Yakında ilimizde hizmete girecektir. EKPSS: Kamuda 2018 aralık verilerine göre 53.017 engelli istihdam edilmektedir. Ücretsiz Seyahat Hakkı: engelli vatandaşlarımız ve ağır engelli yakınlarına demiryolu ve denizyolunun şehir içi ve şehirlerarası hatları ile belediyeler ve belediyelere bağlı faaliyet gösteren şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı sağlanmıştır. Erişilebilirlik: engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için alınması gereken fiziksel ve mimari tedbirleri içermektedir. Korumalı İşyerleri: İşgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engelli bireylere istihdam oluşturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyerleridir. İşyerlerini “Korumalı” statüsüne taşıyan işverenlere mevzuat çerçevesinde aylık teşvik ödemeleri yapılmaktadır. Bütün saydığımız hizmetlerin geliştirilmesi son derece mutluluk verici ancak yeterli mi tabiî ki değil hizmetlerin nitelik ve niceliğini arttırmaya yönelik çalışmaların devamının sağlanması gerekir.” diye konuştu.

Kars’ta “İl Otizm İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturulduğunu da anımsatan Alibeyoğlu, “Başka özel bir alan olan “Otizm Spekrum Bozukluğu”na ilişkin olarak paydaş bakanlıkların bir araya gelerek hazırlamış olduğu 2016-2019 yıllarını kapsayan “Otizmli Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı”dır. Bu kapsamda ilimizde “İl Otizm İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturuldu ve Vali Yardımcımız başkanlığında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bilgilendirme, farkındalık ve hizmet içi eğitimler gibi seminer çalışmaları yapılmıştır. Sivil toplum kuruluşlarından Tohum Otizm Vakfı ile işbirliği içine girilmiştir. Otizm önemsememiz gereken özel bir alandır. Çünkü gün geçtikçe artan bir skala karşımıza çıkmaktadır. Paydaş kurumların üst temsilcileri buradayken yapılan çalışmalarda tam destek ve hızlı hareket etmenin önemli olduğunu vurgulamak isterim. 8 yıldır bu alanın içindeyim, özel gereksinimli bireyler ile birebir çalışıyorum, ailelerimizin sorunlarına şahitlik ediyorum. Toplumsal duyarlılığımızda bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum sadece eyleme geçmekte biraz yavaş kalıyoruz. Özellikle karar alan merciler olan ve kamu gücünü elinde bulunduran yöneticilerimizin empati becerilerini biraz daha arttırmaları gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan koro müzik dinletisi Müzik Öğretmeni Gülçin Bozkurt Açar tarafından yönetildi.

Düzenlenen etkinliğe Kars Valisi Türker Öksüz, 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, daire amirleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

kars’ta-“engelsiz-koro”-(1).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(2).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(3).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(4).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(5).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(6).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(7).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”.jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(8).jpgkars’ta-“engelsiz-koro”-(9).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler