Kars’ta içme suyu ihtiyacı çeşmelerden karşılanıyor

Kars’ta içme suyu ihtiyacı çeşmelerden karşılanıyor

Kars Halkı, neredeyse şehrin her mahallesinde bulunan çeşmelerden taşıdığı su ile içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Tacettin DURMUŞ 

Küresel kuraklığın etkisi altında olan İstanbul’a su sağlayan barajlardaki su seviyesi yüzde 20’lerin altına düşerken, Kars’ta ise her mahallede bulunan çeşmeler halkın içme suyu ihtiyacını gideriyor.
Selim ilçesinde bulunan Bayburt Barajı isale hattı ve arıtma tesisi marifetiyle şehre ulaşan suyu içme suyu olarak kullanmayan Kars halkının tercihi mahalle çeşmeleri olmaya devam ediyor. Şehir şebeke suyunu içme suyu, çay ve yemek yapımında kullanmayan  vatandaşlar, çeşme suyu kullanmayı alışkanlık haline getirdi. 
Şehrin muhtelif yerlerinde bulunan çeşmelerden düzenli olarak evlerine su taşıyan Kars halkı diğer ihtiyaçlarını ise barajdan gelen şebeke suyu ile karşılıyor. Çeşmelere gidemeyen bazı vatandaşlar da içme suyu ihtiyacını bakkal ve marketlerden satın aldıkları pet şişe ve bidonlarla karşılıyor. Hayırseverler tarafından yaptırılan mahalle çeşmelerinin birkaçına ‘içilebilir’ raporu verilirken, diğer çeşmelerin de içilebilir raporu alması önem taşıyor.  
Şehir merkezinde neredeyse her mahallede bulunan doğal çeşmeler, vatandaşlara temiz ve içilebilir su sağlarken, özellikle yaz aylarında şehir şebeke suyunun sarı renkli ve kokulu akması vatandaşları rahatsız ediyor. Temiz ve içilebilir suyu evlerine taşımak isteyen vatandaşlar, araçları ile bu çeşmelerin başında kuyruklar oluştururken, özellikle kadınlar da bidonlarla evlerine su taşıyor.
Öte yandan köylerde de evleri olan fakat şehir merkezinde oturan bazı vatandaşlar da içime suyu ihtiyacını köylerinden taşıdıkları su ile karşılıyor. Araçları olanlar ise şehir dışındaki çeşmelerden ve köylerdeki çeşmelerde edindikleri suları düzenli olarak evlerine taşıyor. Ayrıca kar yağışının yok denecek kadar az olması da vatandaşı kara kara düşündürüyor.  Kuraklık korkusu yaşayan vatandaş doğanın dengesinin bozulduğuna dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler