Kars'ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Kars'ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Kars’ta mevsim şartları nedeniyle inşaat sezonu çok kısa olduğu için çok kısa süreye çok iş sığdırmak gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.

Yargıç HARMANKAYA

Kars’ta 2023 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi.

Valiliğin Gazi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Muhammet Furkan Tuna, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, Kafkas Üniversitesi Prof.Dr. Hüsnü Kapu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Uğur Özerden, İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili Kağan Bayrambey, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

İl genelinde 2022 yılında yapılan ve 2023 yılında yapılacak olan yatırımların masaya yatırıldığı toplantıda, açılış konuşması yapan Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, her zaman olduğu mevsim şartlarına bağlı olarak inşaat sezonunun kısa olduğunu hatırlattı.

Vali Öksüz, bu nedenle Kars’ta zamanın az yapılacak işlerin ise çok olduğunun altını çizerek, “Hep birlikte Kars’ı daha ileri noktalara taşımak zorundayız. Her zaman söylüyoruz. Mevsim kısa bu sene kar yağışı da geç geldi. Maalesef ilimizde inşaat mevsimi kısa olduğu için çok kısa bir süreye çok iş sığdırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Aksi takdirde çok az iş yapabiliyoruz. Onun için şimdiden işlerimizin planlamasını, ihale süreçlerini planlamak, yeni döneme yetişecek şekilde düzenlemek ve tasarlamak çok önem arz ediyor. Tüm yatırımcı kurum ve kuruluşlardan bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz. Her birimiziz tek amacı bu yatırımları zamanında tamamlamaktır. Yıllarca sürüncemede kalan yatırımlar olsun istemiyoruz. 2023 yılı inşallah hem şehrimiz hem de ülkemiz için hayırlı bir yıl olur. Yapacağımız yatırımlar ile birlikte şehrimizi daha iyi bir noktaya taşımak zorundayız.” dedi.

İL YATIRIM TAKİP SİSTEMİNE GİREN 9 SEKTÖRDE 289 PROJEMİZ VAR

Kars il yatırım takip sisteminde toplamda 9 milyar 770 milyon 150 bin lira tutarında 9 sektörde 289 projenin bulunduğunu açıklayan Vaki Öksüz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Önceki yıllar harcama toplamı 1 milyar 172 bin 438 bin lira, toplam yıl içerisindeki ödeneğimiz 1 milyar 34 milyon 676 bin TL ve şu ana kadar olan harcama tutarımız ise 797 milyon 331 bin 950 lira olarak gerçekleşmiştir.

Hali hazırda 289 projemizin genel olarak durumuna bakıldığında bunlardan 101 tanesi tamamlanmış 94 tanesi halen devam eden projelerdir. 14’ü ihale aşamasında 70 tane başlanamayan 10 tane de tavsiye edilen işimiz bulunmaktadır. Kurum ve kuruluşlar bazında ilk 5’te olan büyük ve önemli projelerimizden bahsedecek olursak; DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüzün 72 projesi, Kars İl Özel İdaremizin 70 Projesi,  İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 53 projesi var. Kara yolları 18. Bölge müdürlüğümüzün 24, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarının 18 projesi ve Belediye Başkanlığımızın 12 projesi var. Diğer kurumlarımız ile birlikte Kafkas Üniversitesi ve Şeker Fabrikasının da projeleri devam ediyor.

Diğer sektörlerimizde ise 90 tane tarım, 73 tane ulaştırma ve haberleşme, 58 tane eğitim, 41 tane imalat, 15 tane sosyal kamu hizmetleri, 4 tane sağlık, yine 4 tane konut sektöründe ve 2 tane de enerji sektöründe projemiz bulunmaktadır. İlçeler bazında da 101 proje ile Kars merkez 1. Sırada Sarıkamış 42, Kağızman 26, Arpaçay 23, Susuz 23, Selim 18 Akyaka ve Digor 16 ve diğer ilçelerde olanlarla 24 projemiz bulunmaktadır.

OTOGAR PROJESİ

Devam eden önemli projelerimizden 1 tanesi İller Bankası Ve Kars Belediyemizin birlikte yürüttüğü Otogar Projesidir. 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan bir proje şuanda projenin toplam maliyeti 61.991,000 TL fiziki gerçekleşme yüzde 44 seviyesindedir. İnşallah bu proje ile birlikte şehrimiz 2023’ün Mayıs ayı gibi tamamlamayı hedefliyoruz. Mayıs ayında Karslı hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Böylelikle şehrimiz kendine yakışır,  yeni ve daha iyi bir otogar kazanmış olacak. İnşallah bu vesile ile bu konuda bizlere destek veren Çevre Şehircilik Bakanlığımıza milletvekillerimize, İller Bankası Bölge Müdürümüze ve diğer yetkililere belediyemizin bu alanda çalışan bütün personeline teşekkür etmek istiyorum.

KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN 21 TANE PROJESİ VAR

Karayolları Bölge Müdürlüğümüzün 21 tane projesi var. Bu projelerden önemli olan Karakurt Kağızman BSK yol projesi, Kars - Digor- Iğdır BSK yol projesi, Kars- Susuz ayrımı Arpaçay - Doğruyol - Çıldır yolu. Digor- Iğdır yolu yüzde 88 seviyesinde inşallah sona doğru yaklaşıyor. DSİ Bölge Müdürlüğümüzün önemli projesi hepiniz biliyorsunuz her toplantıda da gündeme geliyor, bu toplantıda da gündeme getirmekte fayda var. Kars Barajı Sulaması 1. kısım projesi devam ediyor. Şehrimizin geleceği ve ekonomisi, sosyal ve kültürel kalkınması için çok önemli bir projedir. Bu vesile ile tarım ve hayvancılıkta önemli değer kazanmış, katma değer yaratmış olacağız. İnşallah projenin toplam maliyeti 460.736,000 TL’dir. Şuanda fiziki gerçekleşmemiz yüzde 23 civarında ama inşallah 2023 yılında sağlayacağımız ödenekler ile birlikte projeyi bitirme yönünde önemli adım atarız diye ümit ediyorum. Bunun için hepimizin gayret göstermesi gerekir.

KARS - KAĞIZMAN BARAJI PROJESİ

Kars - Kağızman barajı projesi var buda önemli projelerimizden 184 Milyona yaklaşık toplam maliyeti ile önemli projelerden birisidir. Fiziki gerçekleşme henüz yüzde 14’de inşallah 2023 yılında devam edeceğiz. Kafkas Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu kompleksi projesi, hayvan sağlığı uygulama merkezi projesi, hastane ek yapım projesi bizler için önemli 3 projedir.  Bunlar da şehrimiz için, Hayvan Sağlığı Ve Uygulama Merkezi projesi ilimizin hayvancılığının gelişimi için önemli projelerden birisidir. Hastanemiz malum zaten Tıp Fakültemiz onun bünyesinde bir bina yapımı ile birlikte inşallah sağlık alanında ’da önemli bir adım atmış oluruz diye umut ediyoruz. Meslek yüksekokulunun kompleksi projemiz sona doğru yaklaşmış durumda. Diğer projelerde biraz hızlı olmak zorundayız. İnşallah 2023 yılında biraz daha hızlı hareket ederiz en azından bitirme noktasına doğru ilerleriz tahmin ediyorum. Milli eğitim yatırımlarımız da hızlı bir şekilde devam ediyor. Eğitimi hepimizin önemsemesi lazım. Eğitim yatırımları ülkemizin kalkınmasına hizmet eden en önemli yatırımlardan birisi hızla şehrimiz bu konuda gelişme kat ediyor. Okul yapımlarımız bir yandan onarımlarımız çeşitli diğer milli eğitim yatırımlarımız bir bütün olarak değerlendirildiğinde önemli bir aşamayı geçmiş olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim. Tabii bunda Milli Eğitim Bakanımızın önemli katkıları var kaynak aktarma noktasında kendisine teşekkürlerimizi sunuyorum. Gerek ilçede gerek merkezde çok sayıda okul olduğu için hepsini tek tek saymıyorum ama bu okullarla birlikte inşallah fiziki mekân sorunumuzu tamamen 2023 yılında ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Milli eğitim yatırımlarından 89 tane il özel idaremiz tarafından okul onarım projesini 5 tane güçlendirme projemizi 3 adet okul yapım projemizi 3 adet de yapım projemizi 2022 yılında tamamladık. 2023 yılında 10 adet okul onarım 18 tanede okul yapım projesini inşallah tamamlamış olacağız.

İL ÖZEL İDAREMİZ 2022 YILINI ÇOK DOLU GEÇİRDİ

İl Özel İdaremiz 2022 yılını çok dolu geçirdi önemli yatırımlar yaptık, özellikle köylerimizin alt yapısını çok gayret ettik. 2022 yılında ek kaynaklar sağladık. KÖYDES yatırımları İl Özel İdaremizin kendi imkânları ve borçlanma ile elde ettiğimiz kaynakları birleştirerek önemli yatırımlar yaptık. Özellikle 318.370 metre karelik kilitli yol hedefimizdeydi 92.4 km beton yol 50 km BSK aşınma tabakası 22 km berkitme yol 15 adet menfez yapımında önemli ölçüde çalışmalarımızı bitirdik. Sadece 25 Km beton yol 2500 metre karelik kilitli yol 2023 e sarktı onları da 2023 yılında tamamlamış olacağız. Yine İçme sularında 57 tane içme suyumuz 3 adet de hayvan içme suyu projemiz 1 adet güneş enerjisi santralimiz 1 adet kanalizasyon projemiz 1 tanede sulama kanalı projemizi tamamladık. 2023 yılında inşallah 12 adet hayvan içme suyu projesini 12 adet sulama kanalı projesini 7 adet içme suyu projesini de ek olarak tamamlamış olacağız.

İL ÖZEL İDAREMİZİN 2023 YILI İÇERİSİNDEKİ BÜTÇESİ 335 MİLYON CİVARINDADIR

İl özel idaremizin 2023 yılı içerisindeki bütçesi 335 milyon civarındadır. Bu bütçemizin önemli bir kısmını köylerimizin alt yapısını güçlendirmeye yönelik harcıyoruz, hayvancılığa destekleme yatırımlarımız olacak tarımda birkaç projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yapımını tamamladığımız turizme dönük yatırım ve projelerimiz var müzelerimiz var inşallah kent müzesi binası tamamlandı ancak iç döşeme çalışmalarımız bu yıl içerisinde tamamlanacak. 1 adet sağlık müdürlüğümüz 8 hekimlik aile sağlığı merkezimiz sağlık hayat merkezi ve ilçe sağlık müdürlüğü kompleksini tamamladık.

SERHAT KALKINMA AJANSI

Kalkınma ajansımızın şehrimizin turizm gelişimi için önemli bir projesi var. Tarihi Kimliği İle Kars Kent Projesi 5.5 milyonluk bir proje. Avrupa Birliği kaynağından sağladığımız ve kendi kaynaklarımızla bakanlığımızın kaynakları ile yürüttüğümüz bir proje şuanda fiziki ve teknik bileşenleri var fiziki yapıda yüzde 75’lik bir aşamaya geldik. Kış şartlarından dolayı ara verdik binaların ön cephelerinin temizliği imalatları çatılar kapılar pencereler gibi bazı restorasyona yönelik çalışmalar yapılıyor, aydınlatma direkleri yapıldı, kaldırımlar yapıldı. Bazı yollar tamamlandı ama 2023 yılında da kent mobilyalarıyla yönlendirme tabelalarıyla bir bütün olan projesi 2023 yılının sonuna doğru bitirmiş oluruz. Teknik yardım kısmı 2024 e de kalacak bir miktar ama devam edeceğiz şehrimizin turizm vizyonu için çok önemli bir proje olduğunu bir kez daha ifade edelim”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler