Kars’ta, ilk kez 7 saf kan İngiliz atı yarıştı

Kars’ta, ilk kez 7 saf kan İngiliz atı yarıştı

Kars’ın Selim ilçesine bağlı Benliahmet Köyünde yapılan at yarışında, ilk defa 7 saf kan İngiliz atı kar üstünde kıyasıya yarıştı.

Tacettin DURMUŞ

Karlı ve bozuk zeminde gerçekleştirilen yarışta; jokey Engin Salgar’ın bindiği Urfa Yıldızı adlı at, uzak ara birinci geldi. Zeminin bozuk olması nedeniyle yarışa katılan atlardan biri sakatlandı. Tendonu kopan at, yarış dışı kalırken köyde büyük üzüntü yaşandı.

Sabahın erken saatlerinde köy meydanında toplanan Benliahmetliler ve civar köylerden gelen at tutkunları ile at sahipleri ve jokeyler, büyük heyecan yaşadı. Yarış öncesi köy halkı ve at tutkunları yöresel müzik eşliğinde halay çekti. Saf kan İngiliz atlarını köy meydanında görücüye çıkartan jokeyler, ısınma turunun ardından başlama noktasına geçtiler. Köyün yakınlarında bulunan 6,5 kilometre uzunluğunda karla kaplı zeminde yarışa başlayan atlar kıyasıya bitiş çizgisine doğru yol aldı. Karlı zemine rağmen sonbahardan kalma güzel havada yapılan yarışta, jokey Engin Salgar’ın bindiği Urfa Yıldızı adlı at, uzak ara birinci gelerek yarışı tamamladı.

KENDİ ATIMI GEÇMEK ÇOK ZOR OLDU

Yarışta bindiği at birinci gelen jokey Engin Salgar, kendi atının da yarıştığına dikkat çekerek, kendi atını geçmesinin oldukça zor olduğunu söyledi.

6.5 kilometrelik zorlu pisti açık ara birincilikle tamamlayan jokey Engin Salgar, birlik ve beraberlik mesajları vererek, at tutkusunun ve kültürünün yaygınlaşması için bütün köy halkı olarak çaba harcadıklarını söyledi.

At yarışı ve cirit kültürünü Kars’ta yaşatmak için büyük çaba harcadıklarını da söyleyen Salgar “Vallahi Kendi atımı geçmek çok zor oldu açıkçası. Urfa Yıldızı gerçekten muazzam bir at. Keyif verdi bana. İnşallah bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Böyle bir pistte zorlanmamak mümkün değil. Pist çok kötü. Devletimizden ricamız artık bir an önce kum pist yapsınlar. Bir insan düştükten sonra yapmanın bir anlamı yok. Bu kadar insan ve topluluk bir araya geliyor. Her kes birbiriyle kaynaşıyor. Zaten biz soğuk kış ortamında yaşıyoruz. İklimimiz çok sert. Burada göçü durdurmak adına da böyle güzellikler yapıyoruz. Bunun içinde devletimizi bize bir imkân sunsun.”Dedi.

KÖYLERİNE KUM PİST YAPILMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Yarışa katılan at sahipleri ve Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübü Başkanı Bekir Bozkurt köylerine kum pist yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Başkan Bozkurt gazetemize yaptığı açıklamada, “Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübünün düzenlemiş olduğu yarışa 7 safkan İngiliz at katıldı. 5 tanesi Benliahmet Köyüne ait. Bir tanesi Iğdır Köyünden Dursun Koç’a, bir tanesi de Yukarı Kotanlı Köyünden Yakup Çeçen’in atıdır. Parkur 6,5 kilometredir. Yalnız atlarımız bu zemine uygun değiller. Hayvanlar çok sert koştuğu için bu taşlı yollarda hepsi sakat oluyor. 2- 3 tane hayvanımız şu anda sakat. Yetkililerden, spor bakanından, belediye başkanlarından, kaymakamımızdan ve Valimizden, özellikle Ahmet Arslan bakanımız ile milletvekilimiz Yunus Kılıç’tan bize bir kum pist yapmalarını istiyoruz. Bütün illerde kum pist var ama Kars’ta yok. Şu an Kars’ta 15 tane saf kan İngiliz atı var. Ama kum pistimiz yok. Kars’ta şu anda 4 tane atlı spor kulübü, 7 tane de cirit kulübü var. 2 yıldır bu ata sporunu tekrardan canlandırmak için çalışıyoruz” dedi.

Levent Çelik de  “Atlardan biri tendomunu kopardı. Arkadaşlar şu anda onun başında. Yazık oldu arkadaşımızın atına. Sağlık olsun, kendine bir şey olmadı ama atı gitti. Kumlu bir pist olsaydı böyle olmazdı ve atlar daha güzel çalışırdı. Zemin don, bu atlar da burada fazla dayanmıyor. Pistlerin yumuşak ve kumlu olması gerekiyor.”diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler