Kars’ta KBRN tatbikatı gerçeği aratmadı!

Kars’ta KBRN tatbikatı gerçeği aratmadı!

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı koordinesinde 150 personelin katılımıyla Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer tehlikeli maddeler (KBRN) tatbikatı gerçekleştirildi.

Volkan KARABAĞ

Kars’ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), AFAD Acil Durum Müdürlüğü, 112 Acil Servis, Emniyet Müdürlüğü ve Harakani Devlet Hastanesi tarafından ortaklaşa tatbikat düzenlendi. Tatbikatta senaryo gereği Sarıkamış’tan Kars merkez güzergahında seyir halinde petrol yüklü iki tanker çarpışması bilgisi 112 Acil Komuta Merkezi’ne bilgisi ulaştı. Aynı bilginin Harakani Devlet Hastanesi’ne ulaşmasının ardından “Olay Yönetim Ekibi” aktif hale getirdi.

Tankerlerin hemen arkasındaki yolcu otobüsü kazaya karışmamak için buzlu yolda ani fren yapması sonucu şarampole yuvarlandı. Kazaya karışan tanker şoförleri petrole maruz kalmaları nedeniyle UMKE tarafından Kars Harakani Devlet Hastanesi KBRN ünitesine getirildi. Şarampole yuvarlanan yolcu otobüsünde de 2’si ağır toplam 28 kişi yaralandı. Yaralılardan 20’si ambulansla Harakani Hastanesine 10’u ise Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Harakani Devlet Hastanesi alınan bilgi sonrası Olay Yönetim Ekibini aktive ederek, hasta kabulüne başladı.

Kazada kimyasala maruz kalan şoförler UMKE ve AFAD ekipleri tarafından KBRN Dekontaminasyon Ünitesine alındı, ağır yaralı iki kişi ise yoğun bakım servisine kaldırıldı. Diğer yaralılar ise UMKE ekibi tarafından hastane bahçesine kurulan sahra çadırında tedavileri gerçekleştirildi.

Tatbikatta, taşkınlık yapan yaralı yakınlarına güvenlik güçlerinin müdahale etmesi ve hastanede yaşanan hareketlilik gerçeği aratmadı.

Tatbikat sonrası açıklama yapan Harakani Devlet Hastanesi Başhekimi ve Hastane Afet Planı (HAP) Başkanı Dr. Aytaç Erman Keskin, “Planladığımız KBRN tatbikatımızı başarıyla gerçekleştirmiş ve sonuçlandırmış durumdayız. Masa başı işlemlerden olsun sahadaki tatbikatımızda bizlere yardımcı olan 112 Acil Servis, UMKE, AFAD, Trafik Polisi ve yardımcı sağlık personeli arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Görüldüğü gibi bu tatbikatta KBRN ünitemizi aktif bir şekilde kullandık, kullanıma da hazır halde olduğunu gördük. Kendi sağlık personelimizinde böyle olası bir olaya karşı nasıl hazırlık olduğunu ölçmüş olduk. Eksiklerimiz varsa eksiklerimizi tamamlama yolunda pozitif yanlarımız da varsa onları da artırma yolunda önlemlerimizi almaya devam edeceğiz.” dedi. 

kars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(1).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(2).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(3).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(4).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(5).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(6).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(7).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(8).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(9).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(10).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(11).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(12).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(13).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(14).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(15).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(16).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(17).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(18).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(19).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(20).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(21).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(22).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(23).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(24).jpgkars’ta-kbrn-tatbikati-gercegi-aratmadi!-(25).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler